Herkesin doğal olarak daha fazla kazanma arzusu var. 80/20 Çalışma Modeli bir çok ofisin danışman tutundurmak veya danışman çekmek için kullandığı yöntemlerden bir tanesi. Ancak doğru yönetilmezse, ofislerin kapanmasına neden oluyor. Neden mi? Okumaya devam edin.
Danışmanlar genellikle kazançlarının yüzde ellisini fatura karşılığı ofise bırakırlar. Batı kökenli firmalarda ise bir isim hakkı kullanımı olan (Royalty) adı altında %8-10 arasında bir tutar kesintisi yapılır. Markaya bu tutar ödenir. Kalan miktar da ofis ve danışman arasında pay edilir.
Eğer işlem faturalı ise, faturalı. Değilse faturasız paylaşımlar ofis ve danışmanlar arasında yapılır.
Danışmanlar doğal olarak yüksek gelir üretmeye ve vazgeçilmez olmaya başladıklarında onlara 80/20 Çalışma Modeli teklif edilir. Çünkü danışman brokerini beni başkaları bu oranla çağırıyorlar diyerek abanın altından sopayı gösterirler.
Broker üretken danışmanlarını kaybetmemek adına 80/20 paylaşımına sıcak bakmak zorunda kalır.
80/20 Paylaşım nedir?
Danışman ürettiği hizmet bedelinin % 80’ini alırken ofis ise % 20 sini alır. Bu paylaşım oranı için danışman ofise sabit bir tutar öder. Bu tutar her yılın başında ofis tarafından açıklanır. Bu süreçte göz önünde tutulması gereken bazı unsurlar vardır.
- 80/20 ye geçmenin ofis içi kuralları
- 80/20 de kalmanın kuralları
- 80/20 aylık bedelinin hesaplanması
1) 80/20 ye geçmenin ofis içi kuralları:
Danışman durup dururken 80/20 çalışma modeline geçemez. Geçebilmesi için en az 2 yıl aynı ofiste çalışmış ve belli bir ciroyu yıllık olarak tuturmuş olmalıdır. Bu ciro ofis yönetiminin işletme giderleri ve bütçesine göre hesaplanır. Hedeflenen yıllık cironun % 3-5 arasında olması gerekir. Bazı markalar bu miktarı kendisi bölgesel olarak belirleyebilir.
Danışman sadece aylık bir bedel ödeyerek 80/20 çalışma modelinde kalırsa bu ofisin sonu olur. Bu modele geçecek olan danışman uzlaşılmış bir geliri sağlamak ile mükelleftir.
2) 80/20 de kalmanın kuralları:
Danışmanın 80/20 olarak devam edebilmesi için ofis ile birlikte kararlaştırdığı yıllık ve aylık geliri sağlamak durumundadır. Eğer başaramıyorsa, farkını ofise ödemek zorundadır. Eğer bu durum iki ay üst üste devam ederse, danışman tekrar %50 paylaşıma geri döner. Bir daha 80/20 çalışma modeline geçemez.
Belli bir süre yüksek hizmet geliri üreten danışman 80/20 ye geçerse, ne kadar kazanacağını hesaplar. Bu doğaldır. Ancak 80/20 de kalmak istikrar gerektirir. Sadece ofise bir tutar ödeyerek 80/20 de kalınmaz.
3) 80/20 aylık bedelinin hesaplanması:
Birinci maddede açıklandığı gibi 80/20 aylık ödemesi her ofis için farklıdır. Bunu merkez ofislerin sabitlemesi doğru olmaz. Sonunda marka zarar görür. Danışman için kurulduğunu söyleyen ofisler bunun sonucuna katlanmak durumunda kalır. Bir bakarsınız ki ofisin ortakları ikiyken dört, dörtken sekiz olmuştur. Çünkü ofis işletme döner sermayesi buharlaşmıştır.
Özetlemek gerekirse, ofisler danışmanlara eğer 80/20 çalışma olanağını sunacaksa bunu doğru şekilde yapmalı ve uygulamalıdır. Aksi halde sonuçlarına katlanmak zorunda kalabilir. Toplanan 80/20 ücretleri belki ofis için bir gelir kapısı olabilir. Eğer doğru yönetilmezse, büyük sorunlara yol açabilir.
Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyor ve hepinize başarılar diliyorum.
Güven AÇIK