AnasayfaGenelTaşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik

Picture of Güven AÇIK-MENTOR

Güven AÇIK-MENTOR

Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 21 yıllık deneyim ve bilgi birikimimi, Blog yazılarımla sizlerle paylaşıyorum.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik düzeltmeleri sonunda çıktı.

Bu yazımda Yönetmelik hakkında görüşlerimi paylaşacağım.

Bazı konulara dikkat çekmek  istiyorum. Gayrimenkul sektörü hakkında hayırlısı olsun.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik çıkar çıkmaz bazı profesyoneller çok sevinirken, bazı profesyoneller yönetmeliği dikkatlice okuyup anlamaya çalıştılar.

Ben de 5 Haziran 2018 de çıkan ilk yönetmelikle karşılaştırarak bir değerlendirme yaptım. Sanırım benim gibi iki yönetmeliği karşılaştıranlar olmuştur.

Her hafta Perşembe günü yayınladığım Teknik Yazılar başlığında bu yönetmeliği madde madde karşılaştırmalı olarak size aktarmayı planlıyorum.

En son Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinde neler değişti?

Ne değişmemiş dersek yeridir. İlk maddesi hariç tüm maddelerde bazı değişikliklere gidilmiş. Bu güzel haber. Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşmeler ve çalışmalar boşa gitmemiş. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederim.

Ben tüm 25 Maddeyi tek tek inceledim. Sonuçta bazı eklemeler yapılmış ve bazı çıkartmalar yapılmış. Çok büyük bir fark var mı? Tartışmaya açık bir konu. Eğer Kanun ve Yönetmeliklerin düzenlenme şeklini biliyorsanız. Bu yönetmelik zaman içinde daha çok değişir ve gelişir inancındayım. Yine de bir yönetmelik var. Kanun değil ama bazı konular daha net anlaşılır durumda.

Şimdi işin daha da zor kısmı başlıyor. Bu yönetmeliği uygulamaya sokmak.

Yönetmelik Nasıl Uygulanacak?

İlk adımda tüm gayrimenkul işletme sahipleri bu yönetmeliği bir şekilde anlamaya çalışacak ve sonunda kendi yorumunu yapacak. Uygulamaya geçiş biraz zaman alacak gibi duruyor. Bence ilk tutuşma rakip ofislerin sürtüşmelerinden başlayacak. Bu farklı zincir markaların aralarında veya zincir markalar ile bireysel markaların mülklerin pazarlanmasında kendini fazlası ile gösterecek. Avukatlara çok iş düşecek gibi.

Her şeyden önce en son çıkan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik iyice okunup anlaşılmalı ve net olmayan veya tam anlaşılmayan madde içerikleri kesinleştirilmeli. Yönetmeliğin yazım dili çok anlaşılır değil. Avukat veya Mali Müşavir değilseniz zorlanabilirsiniz. O nedenle her bir maddeyi ayrı ayrı ele alıp değerlendirmek en doğrusu. Ben de Teknik Yazılar bölümünde bunu yaparak konuya bir nevi açıklık getirmeyi planlıyorum.

İşin uygulama kısmının zor geçeceği bir gerçek. Çünkü hem ofis sahiplerinin 5. Seviye belgesi olanların yapacağı işler var. Bir takım karanlık noktalar var. Özellikle kalabalık ofislerde şirket kurulumu konusunda dikkat edilmesi gerekiyor.

Bu yönetmelik tüketicinin umurunda mı? Hayır, hiç değil!

Tüketici vereceği komisyona bakıyor.

Gayrimenkul ofislerinin ve danışmanlarının iç işleri Alıcı ve Satıcıyı pek ilgilendirmiyor. Ben bu konuda gayrimenkul ofislerinden hizmet alanların daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Asıl farkı bu bilgilendirme yaratacaktır.

Yönetmelik Hem Ofisleri Hem de Danışmanları ilgilendiriyor? Ama daha çok…

Yönetmelik bir ofisin işletilmesi ve açılması ile ilgili birçok maddeyi açıklıyor. Bunlardan en önemlisi Mesleki Yeterlilik belgesi. Bu belge olmadan olmuyor. Sınava girip almak lazım. Ya da ilgili üniversiteden mezun olmak gerekiyor.

Yeni bir ofis açmak için 5. Seviye  Mesleki Yeterlilik Belgesi, deneyim aranan nitelikler. Danışmanlar içinse yine 4. Seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi ve deneyim ön plana çıkıyor. Bundan sonra esas zorluk yeni danışman bulmakta olacak gibi. Deneyimsiz ve belgesiz birini işe almak zorlaşacak gibi duruyor.  Aday ya önce mesleki yeterlilik sınavına girecek ya da önce staj yapacak daha sonra sınava girecek. Bakalım zamanla göreceğiz.

Bu kervan, kervan yolunda düzüleceğe benziyor.

ESBİS ve MERSİS Konuları Yeni Başlıklar.

Artık “Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi” kısa adı ile ESBİS’e kayıt olmak gerekiyor. Bir de “Merkezi Sicil Kayıt Sistemi” MERSİS’e kayıt yaptırma durumu var. Bunlar bizim için en son gelişmeler. Artık dijital ortamda fişleniyoruz. Takip edilmemiz kolay olacak. Diğer taraftan Mesleki Yeterlilik Sınavına girip belgesini alanların oranı hala % 20 ye yaklaşmış değil.

Yani eski düzen devam ediyor. Değişim son yönetmelikle hareketlenecek mi merak ediyorum. Bu haftadan itibaren eli kalem tutanlar sosyal medyada doğru yanlış birçok paylaşımda bulunacaklar. Bu paylaşımlar kafa karıştıracak. Yeni dönem gayrimenkul sektörü için bu gelişmelerin bilgi sahibi kişiler tarafından vidoları hazırlanılarak paylaşılmalı diye düşünüyorum. Bu sayede sektörde ortak bir anlayış ve bilinç yaratılmış olur. Bununla birlikte alıcı ve satıcılar için de nelerin değiştiği anlatılmalıdır.

Ben bu mesleği yapan herkesin son yayınlanan yönetmeliği dikkatlice okumasını ve değerlendirmesini isterim. Kulaktan dolma bilgilerle ilerlemek birçok hataya sebebiyet verebilir. Yine bu konuda uluslararası markalara ve yerel markalara önemli bir görev düşüyor.

Sivil toplum kuruluşları da aktif rol alarak bilinçlendirme sürecine destek vermeli. Özellikle sektör derneklerine bu alanda fazlasıyla iş çıkacak gibi.

Yönetmelik dışında ise yılın sonuna yaklaşıyoruz. Türkiye genelinde bana gelen haberler işlerin yavaşladığı yönünde. Bu doğru. Hem yüksek seyreden faizler hem de döviz ve altının dayanılmaz cazibesi sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu yıl sonuna kadar devam edebilir.

Benim tek korkum devalüasyon. Eğer aniden Türk Lirası değer kaybederse o zaman neler olacağını tahmin bile etmek istemiyorum. Bu ilk mi değil. Daha öncelerinde yaşadık. Bu devalüasyonlara alışkınlığımız var. Fakirleşmeyi bir nevi alışkanlık haline getirmiş durumdayız. Bu iş ne kadar daha böyle devam eder bilemiyorum.  

2021 için tahmin yapmak zor ama umudumuzu kaybetmeden yola devam etmek zorundayız.

Hepinize bol kazançlı bir hafta diliyorum.

BLOG ÜYELİĞİ

Güven AÇIK

Facebook
Twitter
LinkedIn

Okumanız için Diğer Blog Yazılarımız

Aralık Ayı Neden Önemli

2024 yılı bitti. 2025’e hazır mısınız? Hazırlık yapacağınız Aralık ayını verimli ve etkin şekilde kullanırsanız 2025 ten karlı çıkabilirsiniz. Bu nedenle Aralık ayı önemlidir. Ayrınıtları okuyun.

Para Kazandığımız Tek Yer

Güven AÇIK 2005’den Beri Bu yazımda şu sorunun cevabını bulmaya çalışacağız. Gayrimenkul Danışmanı parasını nerede kazanır? Daha doğrusu gayrimenkul danışmanının “ER MEYDANI” neresi? Avukatlar paralarını mahkemede, Doktorlar paralarını hastahanede, Mali Müşavirler ofislerinde, Kasaplar kasap dükkanında parasını kazanır. Peki gayrimenkul danışmanı?  Zurnanın Zırt

Başarıya Sahip Olamazsınız

Herkes bir gün Başarıya sahip olacağı hayali ile yaşar! Peki bu mümkün müdür? Bana sorarsanız, HAYIR! Peki neden? Ayrıntılar yazımda.