Vefa, sadece İstanbul’da bir semt adı değil!
Bu hafta yazımda vefadan bahsetmeye karar verdim.
İnsan yaşı ilertledikçe vefanın önemini daha iyi kavrıyor. Gençken çok da önemli bir şey değil gibi görünüyor.
Zaman içinde çevrenizdeki vefalı ve vefasız insanları tanıyorsunuz. Çoğu kez üzülüyorsunuz.
Aslında gerçek kişilikler vefa ile ortaya çıkıyor.
Yaşları ilerlediğinde vefasızlar da vefanın ne olduğunu anlayacaklar ama iş işten geçmiş olacak. Çok pişman olacaklar.
Vefa’nın anlamı
Arapça kökenli olan “vefa” kelimesi, bağlılık, sadakat ve güvenilirlik gibi anlamlarla ifade ediliyor. Türk kültüründe ise vefa, ilişkilerin temelinde saygı, sevgi ve sadakat olarak biliniyor.
Bu kavram, köken olarak Anadolu Selçuklu Devleti’ne kadar uzanmaktadır. Türk toplumunda vefa, bireyin verdiği sözü tutması, sadık ve güvenilir olmak anlamına geliyor.
Vefa Türk toplumunun en temel değerleri arasında yer alan bir değer aslında. Bu değeri korumak ve yaşatmak, bizim için elzem olmalıdır. Vefa, aynı zamanda toplum içinde dayanışma ve yardımlaşma anlamı da ifade ediyor.
Vefalı Olmanın Faydaları
Vefalı olmanın bireysel faydaları arasında yer alan en önemli olanı; kişinin duygusal zekasını geliştirmesi. Vefalı bir insanlar, empati yeteneğini daha ileri düzeyde kullanbiliyorlar.
Başkalarının duygularını daha iyi anlama kabiliyetine sahip olurlar. Bu da onlara, insanlar arasında daha derin ve anlamlı bağlar kurma fırsatı verir. Bu bağlar, özellikle insan ilişkilerinde büyük bir öneme sahiptir. Uzun soluklu ve güçlü ilişkiler geliştirmenin temelini oluşturur.
Vefa duygusu, sadece bireyin ruh sağlığına olumlu katkılar sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda toplumsal açıdan da büyük önem taşır. Vefalı olmak, toplumda dayanışmayı artırır ve insanları bir araya getirir. Bu da güven ortamı oluşturur. Toplumun huzurunu korur. Vefalı insanların varlığı, toplumsal düzenin sağlanmasında katkı sağlar.
Geçen Cumartesi günü 62. Yaşımı kutladım. Bu yaşıma kadar vefalı olan ve olamayan insanlar ile karşılaştım. Vefalı olanlara hiç bir sözüm yok. Onlar zaten doğru yoldalar. Ancak, vefasız olanlara karşı tepkimi ortaya koymaktan hiç çekinmiyorum.
Örnek vermem gerekirse, Pandemi öncesi Bursa’da, Antalya’da, İzmir’de ve Ankara’da bazı ofislere uzunca bir süre yönetim danışmanlığı ve eğitim hizmeti vermiştim. Onlara elimden geldiğince destek olmaya çalışmıştım.
Bu şirketlerden birçoğu çok iyi noktalara geldiler. Varlık ve zenginlik içinde yüzüyorlar. Paralarında ve pullarında değilim. Allah daha çok versin. Ancak vefasızlık. Beni çok üzüyor.
Sadece bir tanesi var ki, her bayramda arar, sorar. Hatta özleyip de arar. Diğerleri iş güç peşinde vefasızlık örneği göstermeyey devam ediyorlar.
Vefasız olmak
Tek kelime ile her şeyin merkezine para veya başarıyı koymak anlamına geliyor. Her ikisi de önemli. Buna katılmamak neredeyse, imkansız. Ancak insan hayatına dokunan bazı insanlar vardır. Örnek vermek gerekirse, ilkokul öğretmeniniz. Ya da lise edebiyat öğretmeniniz. Çalıştığınız iş yerinde size destek veren bir müdür. Sınıf arkadaşınız, mahalleden bir büyük ablanız. Size ders çalıştıran karşı komşunun oğlu.
Bu insanlara karşı vefalı olmak zorundasınız. Onlar size sağladıkları bilgi ve deneyimler ile sizi daha yukarıya taşıyan insanlardır. Söyledikleri anlamlı bir söz ya da gözlerinize bakarak size güvendiklerinin işareti olan bir gülümseme. Bunları unutmak tam anlamı ile vefasızlıktır.
Liseden mezun olduktan sonra yakın arkadaşlarımız ile Edebiyat öğretmenimiz rahmetli Rükzan Günaysu’yı Fenerbahçe’deki evinde ziyarete gitmiştik. Rükzan Hanım lise bir ve iki de bize edebiyat derslerine geliyordu. Muazzam bir edebiyatçı ve hayat eleştirmeniydi. Sınıfta kimseyi uyutmaz, güncel konular ile edebiyatı harmanlar bize sunardı. Tek istediği şey bize düşünebilmeyi öğretmekti. Benim bugün bu seviyede olmamı sağlayan insanlardan en önde olanıdır. İstanbul’da yaşadaığı evinin önünden her geçtiğimde rahmet ile Rükzan Hocamı anarım.
Vefat etmenden önce kısmet olmuş ve kendisini ziyaret edebilmiştim. Son görüşmemizde bana vefalı olmanın ne kadar değerli olduğunu anlatmıştı. Arkadaşlarıma onu ziyaret ederek vefamızı göstermiştik. Onu son günlerinde gülümsetmiş ve iyi duygular hisettemesine imkan sağlamıştık. Ayrılırken yüzündeki tebessümü hiç bir zaman unutmadım.
Sizi daha iyiye taşıyan, siz olmanıza rehberlik yapan ve hayatınıza bir şekilde dokunan insanları unutmak, hatırlamamak tam anlamı ile vefasızlıktır. Bir bayram telefon açabilirsin. Yaşgününü hatırlayıp tebrik edebilirsin. Hiç bir şey bulamıyorsan, sana verdiği emekler için arayıp halini hatrını, bir şeye ihtiyacı olup olmadığını sorabilirsin.
Vefa insanın içinden gelir. Ailede öğrtetilir. Kültürünüzde vardır. Yoksa, yoktur. Zamanı gelince herkes seni de unutur gider vefasız kardeşim.
Özet
Vefa bireyler arasındaki ilişkilerde, sağlıklı iletişimi ve uzun süreli bağları destekleyen temel bir değerdir. Güven duygusunu artırır ve insanların birlikte çalışma isteğini, dayanışmasını geliştirir.
Vefalı olmak size hiç bir şey kaybettirmez ama çok şey kazandırır. Bir rahat zaman bulup kendinizi gözden geçirin. Siz nasıl bir insansınız? Vefalı mı, vefasız mı?
Günümüzde iletişimin bu kadar kolay olduğu bir dönemde vefanızı gösterin. İnsanların yüreğine umut olun, sevinç olun. Sahte olmayı bırakın.
Neden mi? Yaşınız ilerlediğinde çok iyi anlayacaksınız.