Güven AÇIK-MENTOR
Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 21 yıllık deneyim ve bilgi birikimimi, Blog yazılarımla sizlerle paylaşıyorum.
Sence Hangisi Doğru
İçerik taraması yaparken Sean Covey‘in “Uygulamanın 4 Disiplini” kitabı kütüphanemde dikkatimi çekti. Gayrimenkul ile ilgili ne bulabilirim diyerek sayfaları karıştırmaya başladım. Kitapta altını çizmiş olduğum cümle ve paragrafları tekrar okudum. İkinci tekrarın sonunda güzel bir blog yazısı yazabileceğimi düşünerek bilgisayarımın başına oturdum.
Sean Covey’in “Uygulamanın 4 Disiplini” adlı kitabı, işletmenizi nasıl yönetmeniz gerektiğine dair kolay okunabilen ve ayrıntılı bir kitaptır. İlk bakışta liderler için daha fazla içerik olduğunu düşünebilirsiniz ama işini büyütmeye çalışan herkes için süper bir kaynak.
ÇDG ve SDG
Kitapta bu iki kavram oldukça ön planda. Ancak güzel Türkçemizin kendine özgü niteliklerinden dolayı Çalışmalardan (faaliyet veya aktivite) bahsederken Çalışmaya Dayalı Göstergeler (ÇDG’ler) ve sonuçlardan bahsederken Sonuçlara Dayalı Göstergeler (SDG’ler) kısaltmaları kullanılmış. Ben de aynı kısaltmaları kullanmak istiyorum.
Açıklanan 4 disiplin içerisinde, 2 numaralı disiplin “sonuçlara değil faaliyetlere odaklanmak” anlamına gelir.
Sonuçlara odaklanmak
Sonuçlara odaklanırsanız, işinizi nasıl yaptığınıza değil, doğal olarak elde ettiğiniz sonuçlara odaklanarak mesleğinizi uygulamanıza neden oluyor.
Bu durumda;
“Yılda kaç tane işlem kapattım?”
“Ayda kaç kapalı sözleşme aldım?”
“Ayda kaç mülk listeledim?”
“Günde kaç servis verdim?”
“Haftada kaç randevu aldım?”
gibi sonuçlara takılı kalırsınız. Pek de yapabileceğiniz birşey yoktur. Değiştiremeyece-ğiniz sayılara odaklanmayı tercih ebilirsiniz. Bazen sonuçlar bizi motive edebilir, ancak bu bilgiyle fazla bir şey yapmanız mümkün olmaz.
Bunun yerine listelemelerinizi ve kapanışları, sözleşmeli mülklerinizi sağlayan süreçlere odaklanırsanız, – bu müdahale edilebilir bir faaliyettir.
“Bugün etki çevremdeki (SEÇ) 5 kişiyi aradım mı?”
“Yaklaşan bölge çalışmam için liste çalışmamı tamamladım mı?”
“Facebook’a girip günlük 10-10-5’imi yaptım mı?”
Bu sorular size bir faaliyeti nasıl yaptığınız ve neyi daha iyi yapabileceğiniz konusunda fikir verir. Sonuçlara değil çalışmalarınıza (faaliyet veya aktivitelerinize) odaklanırsınız.
Sadece oturup sonuçlarınızı analiz ederseniz, sizi iyi bir yere gittiğini uman nehirdeki tomruktan bir farkınız kalmaz.
Sonuçlara odaklanırsanız, piyasanın işinizi belirlemesine izin verirsiniz. İşiniz piyasadaki değişimlerden etkilenir. Kontrol sizde değildir. Bu odaklanma yerinizde saymanıza neden olur. Piyasa iyiyse, siz de iyi, piyasa kötü ise, siz de kötü olursunuz.
Bunun tam tersi çalışmalara, faaliyetlere odaklanmaktadır. Kontrol tamamen sizin elinizde olur.
Çalışmalara odaklanmak
Mentorunuz varsa, size soracağı önemli sorular aşağıdaki gibi olacaktır.
- Bu hafta hangi aktiviteleri yapıyorsun?
- Faaliyetlerin yazılı hale getirdin mi?
- Faaliyetlerin için zaman blokladın mı?
- SEÇ için haftada kaç gün çalışıyorsun?
- Faaliyetlerini her gün tamamlaman senin için ne fayda sağlayacak?
- Bir Faaliyet Gösterge tablon var mı?
Çalışmalara mı, sonuçlara mı odaklanıyorsun?
Çalışmalara odaklanırsak, sonuçların geleceğini hepimiz biliyoruz. Bu uzay bilimi değil. Kimse size yaratıcı veya sıra dışı bir şey yapmanızı söylemiyor. Çalışan bir model bulun ve ardından alışkanlık haline gelene kadar bu iş modelini tekrarlayın. Alışkanlık haline geldiğinde sonuçlar da istediğiniz gibi olacaktır. İş bu kadar basit aslında.
Bu çalışma (faaliyet, aktivite) odaklı zihniyeti tam anlamı ile benimsediğinizden emin olmalısınız.
Gelir getirici faaliyetlere odaklanmayı öğrenmek
Gelir getirici faaliyetlere, yani henüz sahip olmadığınız işe odaklanın. Müşteri hizmetleri önemlidir, ancak yeni iş üretmek kadar önemli değildir.
Mevcut müşterileriniz zaten sizin müşterileriniz! Onlara iyi bakın. Ama onlar artık sizin S.E.Ç listenizde. Onlara yılda 40 temas programında dokunmak yeterli. Büyümek istiyorsanız, gelir artışı istiyorsanız o zaman gelir getirici faaliyetlere, çalışmalara odaklanmalısınız.
Pazarlama Departmanı AÇIK olmalı
İyi bir mentor, sürekli olarak size gelecekte iş sağlayacak faaliyetlerde bulunmanız gerektiğini söyleyecektir. Başarılı işletmeler satış ve pazarlama departmanlarını her zaman açık tutarlar. Zamanlarının büyük bir bölümünü müşteri hizmetlerine ayırmazlar. Gelir getirici faaliyetler öncül odak noktanız olmalıdır.
Müşteri adayı yaratma ve müşteri adayı dönüştürme
Mentorunuzun size müşteri adayı yaratma ve müşteri adayı dönüştürme arasındaki farkı iyi anlatması gerekebilir. Kendinizi sıklıkla mevcut müşterilerinize odaklanmış olarak buluyorsanız, odağınızı derhal değiştirmeniz gerekir.
Mülk sahibi adayı üretimi yeni işler getiren bir üretkenlik çalışmasıdır. Yani gelir getirici bir faaliyettir. Müşteri adayı dönüşümü, zaten birlikte çalıştığınız bir potansiyel müşteriyi sözleşmeli bir mülk sahibine dönüştürmektir. Mülkünü satması için size yetki vermesi anlamına gelir..
Müşteri adayı yaratmak oyunun asıl adıdır
Aday yaratmak, gayrimenkul sektöründe oyunun asıl adıdır. Müşteri adayı ürettiğiniz bir iş modeliniz yoksa, bu meslekte hiçbir yere gelemezsiniz. Müşteri adayı yaratmak, gayrimenkul sektöründeki en yüksek gelir getiren faaliyettir.
Bu yetkinlikte uzmanlaşmazsanız, hep birilerine bağımlı kalırsınız. Zaman içinde başarısız olursunuz. Bu meslekte kendinize güvenmeyi öğrenin.
Potansiyel müşteri yaratmada ustalaşmak ve bu alışkanlıklarda ustalaşmak çok önemlidir. Potansiyel müşteri üretmiyorsanız, pazarlama departmanınız kapalıdır.
Bu haftalık bu kadar.
Başarılar diliyorum.
Güven AÇIK
https://linktr.ee/guvenacik
ÇOK ÖNEMLİ NOT
22 MART 2023 AKŞAM 21:00 DE ÜCRETSİZ YAPACAĞIM GAYRİMENKUL ÜNİVERSİTESİ SEMİNERİME KATILMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYIP HEMEN KAYDINIZI YAPTIRIN
http://www.gayrimenkulegitim.online/seminer
Okuyabileceğiniz diğer Blog Yazılarım
Nasıl Başarabiliriz
Geçen hafta gayrimenkul sektörü hakkında yazdıklarıma fazlasıyla geri dönüş aldım. Bu yazımda Nasıl Başarabiliriz e değimek istedim.
Kazanan Kim
Bu oyunların ardında bir kazanan olması lazım? Sektör ile o kadar çok oynanıyor ki, ay yokki bir şey değişmesin. Bence kazanan kim? Devamı yazımda
Vefa
Bu aralar vefasızlara taktım kafayı. Sanırım yaşlanma belirtileri bunlar. Yine de VEFA önemli bir değer benim için. Neden mi?