AnasayfaGenelGayrimenkul İşinde Nasıl Başarısız Olursunuz?

Gayrimenkul İşinde Nasıl Başarısız Olursunuz?

Picture of Güven AÇIK-MENTOR

Güven AÇIK-MENTOR

Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 21 yıllık deneyim ve bilgi birikimimi, Blog yazılarımla sizlerle paylaşıyorum.

Gayrimenkul İşinde Nasıl Başarısız Olursunuz?

Umarım, profesyonel gayrimenkul danışmanlığı hayatınızda her şey planladığınız gibi ilerliyordur.

Çoğu danışman yıla hızlı başlar. İlk 90 gün yüksek bir gayretle istediği sonuçlara ulaşmaya çalışır. Danışmanların birçoğu da bunun sonuçlarını görür. Kiralamalar, satışlar peş peşe gelmeye başlar. Yavaş yavaş geliri artar ve bu gelir istikrar kazanır. Hatta, tasarruf ederek bankada para biriktirir.

90 günlük yoğun bir çabanın ardından elde edilen gelirle, ZENGİNLİK dönemi başlar. Tam burada ego devreye girer ve danışman artık “Ben bu işi biliyorum.” demeye başlar.

Arkasından ne olur? Kazanılan paralar zaman içinde tükenir. Zenginlik yerini parasızlığa bırakır. Danışman belli bir süre beş parasız dolaştıktan sonra eğer mecali kalmışsa sil baştan çalışmaya koyulur. Danışmanların %70 i bu şekilde çalışır. Lunaparklardaki “Roller Coster” lar gibi. Bir zengin, bir fakir! Bir zengin, bir fakir…

Bu inişli çıkışlı istikrası bir gelirin NEDEN kaynaklandığını sizinle paylaşmak istiyorum.

Evet, belki sizin de başınıza benzer durum gelmiş olabilir. Danışmanlara bu istikrarsızlığa neyin yol açtığını sorduğumda aldığım ilk üç cevap aşağıdaki gibi sıralanıyor;

  • Sektör böyle, yapacak bir şey yok!
  • Paranın yüzü sıcak!
  • Valla, bir şey oluyor ama ben de anlamıyorum.

Aslında “NE” olduğunu baştan söylemek istiyorum.

Buna bilim alanında “KONFOR ALANI” hastalığı deniyor.

İnsan, doğası gereği hayatta kalabilmek için hedef odaklı yaşayan ve günlük hedeflerine ulaşmaya çalışan bir  canlı. İlkel dönemde insanın temel iki hedefi vardı; Karnını doyurmak, yaşaması ve hayatta kalabilmesi için bu şarttı. İkincisi ise barınmaktı. Diğer yırtıcılardan korunmak için kendini güvenilir bir yerde saklaması, dinlenmesi ve uyuması gerekiyordu.

İnsan zamanla gelişti ve bugüne kadar geldi. Bugün insanın yiyecek bulmak ve barınmak gibi hiçbir sorunu yok. Her şey var. Sadece, yiyeceğe ve barınmaya sahip olabilmek için Tek bir Şeye ihtiyacı var;

PARA!

İnsanın parası varsa, karnını doyurabiliyor ve barınabiliyor. Bundan sonrası…

Günümüz insanı temel yiyecek ve barınma ihtiyacını karşılar karşılamaz bir “KONFOR ALANI” na giriyor. Günümüz insanın, konfor alanını kaybedene kadar mücadele etmesini gerektirecek hiçbir nedeni yok. İnsan ne zaman parası biterse, borç bulamazsa, kredi kartı hesabı dip yaparsa konfor alanından çıkması gerektiğini fark ediyor.

Fakat, insan bu kadar dibi gördüğünde, bu sefer endişe kat sayısı zirve yapıyor. Korku dağları sarıyor. İnsan beyni derhal Kortizol salgılanmasını emrediyor. Kandaki kortizol miktarı artıkça önce stres, sonra da depresyon kendini gösteriyor. Ardından yaşam büyük bir çöküşle sonlanıyor.

Bu uçurumun kıyısından dönen sayısız danışman tanıyorum.

Bu korkuyu yaşamaya değer mi? Kesinlikle değmez.

KONFOR ALANI’ ndan çıkabilmenin çözümü; 

Çözümü oluşturan üç unsur;

  • Sabır ve Kararlılık
  • Hedef Odaklı Çaba
  • Günlük Düzenli Aktiviteleri Kesintisiz Yapmak

İlk iki unsur olan “SABIR ve KARARLILIK”, “HEDEF ODAKLILIK” konularında çok fazla yazacak bir şey yok. Zaten geçmiş blog yazılarımda bu konulardan birçok kez bahsetmiştim.

Ancak “GÜNLÜK DÜZENLİ AKTİVİTLER” i kesintisiz yapmak konusunda size bir reçete verebilirim. Uygularsanız, başarılı olma ihtimaliniz % 200!

GÜNLÜK DÜZENLİ AKTİVİTELER Nedir?

Tek tek aktarmak istiyorum.

  • 90 GÜNLÜK İŞ PLANI kullanın. Bu doksan günün her ayını ve her haftasını da ayrı ayrı planlayın. (IV90 Çözüm ortağınız olabilir) Son olarak da günlerinizi planlayın. Bütün bunları yapabilmeniz için matematiğinizin iyi olması gerekir. Hedeflediğiniz ciroya ulaşmak için ayda kaç mülk satmalısınız? En düşük satış fiyatınız ne olmalı? Haftada kaç Bölge Çalışması yapmalısınız? Haftada kaç aday üretmelisiniz? Günde kaç kişiye telefon açmalısınız? Günde kaç ziyaret yapmalısınız? İşin özü sayılarınızı çok iyi bilmelisiniz.
  • Günlük planınızı “Düzenli Yapılan İşler” şeklinde planlamalısınız. Çoğu danışman günlük planlarını bir ajanda gibi kullanıp yapacağı işleri yazıyor. Bunun yerine yapılması gereken “Düzenli Yapılan İşler” in yazılması ve yapılması gerekir. Örneğin, İnternette Pazar Araştırması. Sahibinden Satılık Mülk Arama Saati. Bölge Çalışması Saatleri, Muhasebe Kayıtları Saati, Takip Aramaları, Raporlama, Sosyal Medya Rapor Çalışmaları gibi güne dağıtılmış sizi hedefinize taşıyacak olan rutin işlerin/aktivitelerin Günlük İş Planında tek tek planlanması gerekir.
  • Sabah saat kaçta ofiste olacaksınız ve ilk ne yapacaksınız? Plansız bir şekilde ofise gitmek kadar tehlikeli hiçbir şey olamaz. Ofise gidip ne yapacağınızı planlıyorsanız, başarılı olma ihtimaliniz yok gibidir. O gün para kazanmaya da hazır değilsinizdir. Bu konuda bir alışkanlığınız olmalıdır. Her gün aynı saatte ofise gelerek önceden kendinize atadığınız görevi yapıyor olmalısınız. Ofise gelip sosyal medyada zaman geçiriyorsanız, internette geziniyor ve alışveriş yapıyorsanız, bu yazı sizin okumanız gereken bir yazı olmayabilir. Gayrimenkul Danışmanlığı ZOR bir meslektir. Hiçbir gün kolay geçmez. Mücadele bizim başarı motivasyonumuzdur.                                   
  • Diyalog Çalışması ve Role Play (canlandırma çalışması yapmak) her gün yapılması gereken diğer bir önemli düzenli görevdir. Bunu bıçağınızı bilemek gibi düşünebilirsiniz. Bizim en güçlü silahımız mülk sahibi ve müşterilerle yaptığımız diyaloglardır. Bunları yeterince önemsemiyor ve üzerinde gerektiği kadar prova da yapmıyorsanız, şansa gelir üretme ihtimaliniz çok yüksektir. Gelirinde sıçrama yaşayan tüm danışmanların tek bir ortak noktası vardır. Diyaloglarına düzenli olarak çalışmak ve prova yapmak. Soracağınız soruların kalitesi ve alacağınız yanıtların kalitesini ortaya koyar. Doğaçlama sorduğunuz sorulara karşılık alacağınız yanıtlar, sizi hiçbir yere götürmez. Zaman, emek ve para kaybetmeye devam edersiniz.
  • Günlük Sayılarınızı bilmelisiniz. Başarılı danışmanlar günde kaç telefon açması, kaç ziyaret, kaç takip, kaç servis ve kaç bölge çalışması yapacağını sayı olarak çok iyi bilirler. Bunları tamamlamadan ofisten ayrılmazlar. Eğer günlük hedefledikleri sayıları yakalayamazlarsa, bunu ertesi güne bırakıp daha fazlasını yapmaya çalışırlar. Onlar düzenli yapılan aktivitelerin kolay olmadığını ama yapıldığında da hayallerine kavuşacaklarını zaten kavramışlardır. Kendilerine güç katacak olan tüm aktiviteleri iyi bilir ve yaparlar.                                                    
  • Günü tamamlarken her bilgiyi gerekli yere kaydederler. Söz uçar, yazı kalır. Ertesi günü planlar, gözden geçirir ve kafalarında net bir ertesi gün planı ile ofisten ayrılırlar. Günü başarı ile tamamlamanın verdiği zihinsel dinginlikle evlerine gider ve sevdikleri ile zaman geçirirler.
  • Planladıkları saatte kitaplarını okur ve uyurlar. Uykularına çok dikkat ederler. Çoğu başarılı danışman sabah 6:00 – 6:30 da uyanır sabah ritüellerini yapar ve güne çelik gibi başlarlar. Sabah dinç uyanabilmek için de erken yatmayı ve iyi bir uyku almayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Onların bir hedefi vardır ve bu hedefe ulaşana kadar kesintisiz bir şekilde aktivitelerini aksatmadan yaparlar. Sonuç başarı ve mutluluk olur.

Evet, eğer siz de konfor alanından çıkmak istiyorsanız mutlaka günlük aktivitelerinizi aksatmadan düzenli olarak yapmaya devam etmelisiniz. Unutmayın, inişli çıkışlı bir hayat yerine, sürekli yükselen bir yaşam kalitesi sürdürmek son derece keyiflidir.

Şimdi kendinizi bir değerlendirin ve ne yapmanız gerekiyorsa derhal harekete geçin.

Başarılı ve bol kazançlı bir dönem sizi bekliyor.

Güven AÇIK

Facebook
Twitter
LinkedIn

Okuyabileceğiniz Diğer Blog Yazılarımız

Sarışınım Ortalığı Karıştırdı

2025 biz emlakçılar için iyi başlamadı. Sosyal Medya’da mülk pazarlamasına yasak geldi. Bu konuda sarışının bir bildiği olmalı? Acaba ne olabilir? Ayrıtlar yazımda

Geçmiş olsun

Geçmiş olsun! Çünkü 2024 bitti 2025 kapıda. Şimdi bir hesap vermek durumundasın. Kendine bir yarım gün ayırıp 2024 nasıl geçti bir gözden geçir. Nasıl mı yapacaksın? Ayrıntılar blog yazımda.

Alması Kolay Satması Zor

Şu sıralar ortalıkta milyon dolarlık portföyler uçuşuyor. Ekonomi zora girince akla hayale gelmeyecek yerler satışa çıkmış durumda. Bu durumda alamsı kolay da satmasız zor. Neden mi?

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir