AnasayfaBlogYapay Zekanın Aklına Uymak Tehlikeli mi?

Yapay Zekanın Aklına Uymak Tehlikeli mi?

2005'ten Bugüne
Yapay Zekâ bana yanlış bir rakam verdi. Az kaldı bir alıcımı yanlış yönlendiriyordum.
 
Bir itirafla başlayayım: birkaç gün önce yapay zekâ yüzünden az kalsın bir müşterimi yanlış yönlendiriyordum.
 
Suç onun muydu, benim mi? Orası önemli değil. Önemli olan, o günden sonra kendime koyduğum tek bir kural.
 
Bir müşterim, almayı düşündüğü bir bölgede fiyatların son bir yılda nasıl seyrettiğini sormuştu. Ben de hazırladığım karşılaştırma çalışmasında yapay zekâdan yardım aldım. Önüme tertemiz, düzenli, kendinden emin bir analiz koydu. Metrekare fiyatı, ortalama artış, hepsi net rakamlarla. Neredeyse olduğu gibi müşteriye gönderecektim.
 
Ama bir şey içime sinmedi. Yirmi yedi yılın verdiği o tanıdık huzursuzluk. Oturup rakamları son satılan gerçek dairelerle karşılaştırdım. Yapay zekânın verdiği ortalama, gerçeğin epey üstündeydi. Eğer o rakamla gitseydim, müşterime yanlış bir beklenti kurmuş, belki de yanlış bir karar aldırmış olacaktım.
 
O gün şunu net gördüm: Yapay zekânın tehlikeli yanı hata yapması değil. İnsan da hata yapar. Tehlikeli olan, hatayı özgüvenle yapması. Size hiçbir zaman “Bundan emin değilim!” demiyor. Doğruyu da yanlışı da aynı pürüzsüz, aynı ikna edici tonla söylüyor. Bir çırak “Emin değilim hocam” der; yapay zekâ demez.
 
Bizim işimizde bu, en çok iki yerde canımızı yakar: rakamlar ve hukukta.
 
Fiyat, metrekare, getiri oranı gibi sayılarda; bir de kira artış sınırı, zorunlu arabuluculuk, MYK belgeleri gibi sürekli değişen mevzuatta. Yapay zekânın bilgisi bir tarihte donmuştur; ama size onu bugünün gerçeğiymiş gibi anlatır.
 
O günden sonra kuralım şu oldu: Yapay zekâ taslak yazar, ben kontrol ederim. Özellikle rakam ve hukuk söz konusuysa, hiçbir bilgiyi kaynağına bakmadan müşteriye iletmiyorum. Bu, yapay zekâdan korkmak değil Yapay Zekayı bir profesyonel gibi kullanmak. Hızlı ama toy bir asistanınız olsa, onun işini de kontrol etmez miydiniz?
 
Yapay zekâ bir taslak makinesidir. Usta siz olacaksınız. O size zaman kazandırır; ama son sözü, sorumluluğu ve imzayı sizden alamaz.
 
Siz hiç yapay zekânın verdiği bir bilgiyi kontrol etmeden kullandınız mı? Sonu nasıl bitti, anlatın, merak ediyorum.
 
Görüşmek üzere,
 
Güven AÇIK
Türkiye’nin İlk AI Gayrimenkul Eğitmeni ⎮ Neuro NLP Coach ⎮ Yazar
 
https://www.gayrimenkulegitimleri.com
https://www.youtube.com/@guvenacik
https://bit.ly/kitaplarım