AnasayfaGenelMesleki Yeterlilik Belgesi Ne durumda?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Ne durumda?

Picture of Güven AÇIK-MENTOR

Güven AÇIK-MENTOR

Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 21 yıllık deneyim ve bilgi birikimimi, Blog yazılarımla sizlerle paylaşıyorum.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Ne durumda?

Uzunca bir süredir Mesleki Yeterlilik Belgesi konusu gündemdeydi.

2020 Ağustos ayı sonunda artık belgesi olmayanlar mesleği yapamayacaktı.

Son durum nedir? Merak ediyor musunuz?

Türkiye genelinde kayıtlı ve kayıt dışı kaç gayrimenkul işi yapan var bilinmiyor. Kayıtlı olanların yüzde ne kadarı aktif ya da değil o da bilinmiyor. Kayıt dışı çalışanlar bence kayıtlı olanlardan çok daha fazla. Yabancı uyruklu olup da bu işi yapanların sayısı da bir hayli yüksek. Yabancılara çağrı merkezi üzerinden hizmet verenlerin hangi ölçekte olduğu ise tam bir sır.

Bir de projeden satış yapan ve kendini gayrimenkul danışmanı olarak tanıtanlar da cabası.

İşin özü, sorun çok büyük.

Bu sorunu gidermek adına birçok STK devreye girdi. Bazıları iyi niyetle çalışıyor. Bazıları ise sadece ağını büyütmeye çalışıyor. Bunların arasına en son katılan STK platformu da GAPAS oldu. Onlar da iyi niyetle sektöre yararlı olmak adına çalışmalarını başlattılar.

Benim yaptığım araştırmalara ve duyumlarıma göre Türkiye genelinde mesleki yeterlilik belgesi alanların sayısı %10 bile geçmiş durumda değil.

Bundan sonra ne olacak bilemiyorum.

Zamana ihtiyaç olduğu kesin. Zamanla sayı artabilir.

Bu sorunun kökten halledilmesini düşünenlerdenim. Benim görüşüm; gayrimenkul sektöründe çalışabilmek için önce Üniversite mevzunu olma şartı aranmalıdır. Ancak bu derecenin üzerine 2 yıllık mutlaka örgün bir gayrimenkul yüksek okul eğitimi alınması zorunlu olmalıdır. Bu diplomaya sahip olmayanların mesleği yapmaları engellenmelidir. Burada sorumluluk markalara düşmektedir.

Markaların bu konuya sorumluluk alarak eğilmesi ve işe alımlarda ön şartlar aramalıdırlar. Özellikle markalarda Orta Öğretim mezunları çalışamamalıdır. Üniversite mezunlarının da iki yıllık yüksek okul eğitimini tamamlamaları zorunlu hale getirilmelidir. AÖF ‘nin Emlak ve Emlak Yönetimi ve diğer Üniversitelerin bu konudaki branşları rol alabilir.

Mesleki yeterlilik belgesini isteyenler alabilir. Bunun kapsamı sınırlı olacaktır.

Aksi halde sorunu çözmek mümkün olmaz.

Her ofis denetlenmeli ve gerekli mezuniyet belgelerini gösteremeyenlere iş bıraktırılmalıdır. Bunu yapmak ise ancak Taşınmaz Hizmetleri ve Kapsamı Kanunun çıkması ile olur. Bu kanun akademisyenler, yerel yönetimler, Marka temsilcileri ve STK lar ile birlikte yapılacak kurultaylar ile hazırlanmalıdır. Dışarıdan ithal bir kanun bu sorunu çözemez.  Kanun hazırlığı 2-3 yıl sürebilir. Sonunda bir kanun çıkarsa işler kolayca çözülür, hak hukukun olduğu bir düzen başlar.

Bunu başarmak kolay değil. Zor da değil. Sadece kararlılıkla STK ların aktif bilinçlendirme çalışmasıyla hızla sonuçlanabilir.

Bu sorunun çözümünde diğer bir sorumluluk ise son kullanıcıya düşüyor. Mülk alıp satmak isteyen son kullanıcın çalışacağı ofisin kalitesinden ve çalıştırdığı ekibin profesyonelliğinden emin olması lazım.

Bir gayrimenkul profesyonelinden hizmet alacak olan kişi veya kişiler önce yeterlilik konusunda tatmin olmalılar. Bir doktor, mühendis veya avukatın en önemli sertifikası nasıl diploması ise bir gayrimenkul danışmanının da en az 2 yıllık bir yüksek okul diploması aranması gerekir. İleride 4 yıllık Gayrimenkul Üniversiteleri de olacaktır. İşte o zaman ülkemiz çağ atlayacak duruma gelir.

Eğer son kullanıcı hizmet aldığı danışmanın kalitesini sorgulamıyorsa, sorun orada başlar. Bu nedenle son kullanıcının eğitilmesi ve doğru danışmanda hangi sertifikaların olması gerektiğini sorgulaması gerektiği öğretilmelidir. Son kullanıcı bu konuda benim için fark etmez diyorsa, hiçbir zaman ülkemizde istenen seviyede gayrimenkul profesyonelleri olmaz.

Bu nedenle ben STK ların bu konuyu her fırsatta dile getirmelerini ve halkı bilinçlendirmeleri gerektiğine inanıyorum. Bu konuda televizyon ve radyolarda spotlar yayınlanarak son kullanıcıların bilinçlendirilmesi gerekir.

Her şeyden önce Taşınmaz Hizmetleri Kapsamı Kanunu çıkmadan bir yere varmak mümkün olamaz. Arkasından, son kullanıcının eğitilmesi ve taşınmaz hizmeti almak istiyorsa bu hizmeti alacağı kurum ve kurum çalışanlarının, yeterlilik belgelerinden, diplomasından emin olmalıdır.

Hiçbir profesyonel gayrimenkul ofisi orta öğrenim mezunu çalıştırmamalıdır. Tespit edildiğinde ofise bir yaptırım uygulamalı, devam etmesi halinde de ofis kapatılmalıdır.

Özellikle gayrimenkul ofisi açacak olan kişilerde dört yıllık üniversite diploması aranmalıdır. Ofis açtıktan sonraki iki yıl içinde gayrimenkul yüksek okuluna kayıt olması zorunlu hale getirilmelidir. Beş yıl içinde de Yüksek Okul diplomasını ibraz etmelidir.

Özetlemem gerekirse; işin başı bir Taşınmaz Hizmetleri Kapsam Kanunu çıkartılmalıdır. Daha sonra taşınmaz hizmeti alan son kullanıcılar eğitilmelidir. Son kullanıcılar hizmet alırken sorgulayıcı olmalı hizmet bedeli alırken ödedikleri paranın doğru yere gittiğinden emin olmalılardır. Hatta her işlem için fatura alınması zorunlu hale getirilmelidir.

Bu haftalık olarak da bu kadar.

 

Bugün bir başka konuya daha değineceğim.

Bugün kızım Duru’nun yaş günü! 15 yaşında olacak.

Doğum gününü hastanede kutlayacağız. Belki biliyorsunuzdur; Duru Haziran ayının sonundan itibaren Lösemi AMLtedavisi görüyor. Birdenbire çıkan bu amansız hastalık ile iki buçuk aydır kızım savaşıyor.

Ancak, Duru savaşçı bir ruh olduğu ve çevremizde fazla sayıda İYİ İNSAN biriktirdiğimiz için onların DUALARI ile iyileşiyor.

İstanbul Cerrahpaşa Hastanesinin harika doktorları sayesinde etkin bir tedavi ile ilerliyoruz. Duru ile ilgilendiğimiz için çalışma imkanı pek bulamıyoruz. Çevremizdeki profesyonel iyi insanlar bizi sektörün gidişatı hakkında sürekli bilgilendiriyor. Piyasada ne olup bittiğini onlar sayesinde takip edebiliyoruz.

Ailece önemli bir sınavdan geçtiğimizin farkındayız.

Allah hiç kimseye bunları yaşatmasın.

Gerçekten çok zor. Hem maddi hem de manevi olarak.

Sağlıktan daha önemli hiçbir şey YOK!

Dualarınıza ve desteğinize çok ihtiyacımız var.

Bana ulaşmak isteyenler Whatsapp üzerinden yazabilir. Telefonumu açmam pek mümkün olmuyor. Mesajlarınıza mutlaka yanıt veririm.

Güzel bir hafta ve sağlık dolu bir sonbahar diliyorum.

Güven AÇIK

Facebook
Twitter
LinkedIn

Okuyabileceğiniz Diğer Blog Yazılarımız

Sarışınım Ortalığı Karıştırdı

2025 biz emlakçılar için iyi başlamadı. Sosyal Medya’da mülk pazarlamasına yasak geldi. Bu konuda sarışının bir bildiği olmalı? Acaba ne olabilir? Ayrıtlar yazımda

Geçmiş olsun

Geçmiş olsun! Çünkü 2024 bitti 2025 kapıda. Şimdi bir hesap vermek durumundasın. Kendine bir yarım gün ayırıp 2024 nasıl geçti bir gözden geçir. Nasıl mı yapacaksın? Ayrıntılar blog yazımda.

Alması Kolay Satması Zor

Şu sıralar ortalıkta milyon dolarlık portföyler uçuşuyor. Ekonomi zora girince akla hayale gelmeyecek yerler satışa çıkmış durumda. Bu durumda alamsı kolay da satmasız zor. Neden mi?