AnasayfaGenelİnsanların Başarılı Olmasının 7 Nedeni

İnsanların Başarılı Olmasının 7 Nedeni

Picture of Güven AÇIK-MENTOR

Güven AÇIK-MENTOR

Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 21 yıllık deneyim ve bilgi birikimimi sizlerle paylaşıyorum.

İnsanların Başarılı Olmasının 7 Nedeni

Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn

Bu yazımda size insanların başarılı olmasının 7 nedenini paylaşmak istedim. Çok fazla ayrıntıya girmeden başlıklar altında özetleyerek kısa kısa 7 nedeni aşağıda paylaştım.

Başarılı olmayı istemek genel olarak düşündüğünüzde herkes bunu ister gibi duruyor. Ancak işin gerçeği öyle değil. Bazı insanlar başarıyı kendilerine farklı olarak tarif ediyorlar. Bu tarifler bazen ün, bazen para ve bazen de sevilmek ve sayılmak olarak ortaya çıkıyor.

Başarının insan psikolojisine katkısı oldukça yüksek. Eğer siz de başarılı olmayı aklınızdan geçiriyorsanız paylaştığım başlıklar dikkatinizi çekebilir.

Motivasyon

1. Daha fazla motivasyon, arzu ve istek

Bazı insanlar başarıyı diğerlerinden daha çok ister. Onlar için gerçektir. Başarmak bir tercih değil; gerekliliktir. Yüksek performans gösterenler bunu kendilerine her gün hatırlatırlar. Nedenlerini ve amaçlarını önlerine koyarlar, bunlar hakkında düşünürler, başarıyı hayal ederler. Daha iyi bir yaşamı ve hayallerinin gerçekleştiğini ve genişlediğini görselleştirirler. Daha büyük düşünmek, inanmak ve kendilerinden çok şey talep etmek için cesaretleri oldukça yüksektir. Üstün gayret göstermek, kimliklerinin doğal bir parçasıdır. 

Hareket ve Süreklilik

2. Uygulama ve Hareket halinde olmak

Yüksek performans gösterenler sanatlarını, becerilerini, rutinlerini, ideal düşünme ve davranma biçimlerini ortalama insanlardan daha fazla uyguluyorlar. Bunun kestirme bir yolu yok. İşlerini daha tutarlı bir şekilde yapıyorlar. Bu yüzden avantajı, avantaj noktalarını, ayrımları, tüm işi oluşturan alanları tek tek öğreniyorlar. Evet dinlenmek için zaman bulurlar. Fakat sürekli hareket halindedirler. Gelişiyorlar, dikkat ediyorlar, ilerlemeyi ölçüyorlar. Yeni yılın ilk günlerinde hedefler koyan, bir hafta sonra bırakan tiplerden değiller. Tüm yıl boyunca vizyon, hedefler, odaklanma, pratik yapma, üzerinde çalışma, uygulama, test etme, daha iyi olma, pratik yapma, gelişme!

Daima kişisel gelişim oyununda hareket halindeler.

Mentorluk

3. Mentorluk ve Koçluk ile kaliteli strateji kullanmak

Abartısız tüm başarılı insanların koçu veya mentoru vardır. Buna yatırım yaparlar çünkü bir sonraki başarıyı kendi başlarına bulamayacaklarını kabul edecek kadar mütevazi ve akıllıdırlar. Yüksek performans gösterenler koç ve mentora yatırım yaparlar çünkü her bağlamda üstün olmak isterler: Akıllıca çabaladıklarını bilerek güvende olmak isterler. Öğrenme eğrilerini kısaltmak isterler, aptalca hatalar yapmadıklarından emin olmak isterler. Gelecekte ne olacağını tahmin edebilmek için vizyon isterler. Yoldan çıkmamak, hesap verebilirlik ve daha akıllı yaşamak isterler. Bunları başarmak için de bir mentor ile çalışıyorlar. 

Sosyal Destek

4. Sosyal Destek Almak

Başarılı insanlar kendilerini başarılı insanlarla çevreler. Olumlu, mutlu, iyi düşünen, iyi şeyler yapan, topluluklarına liderlik eden, hallerini gerçekleştiren insanları ararlar. Başarıya ulaşacaklarını umarak evlerinde tek başlarına oturup şans eseri daha iyi bir arkadaş grubu aramazlar. Toplum içine girerler. Harika ekiplere sahip iyi şirketlerde çalışırlar. Kendi işlerini yapıyorlarsa, daha akıllı veya daha yetenekli insanları işe alırlar. Yardımlaşma projeleri için gönüllü olurlar. Ağ kurarlar ve kiminle tanışmaları gerektiğini araştırırlar. Bu dünyada neyin doğru olduğu, neyin mümkün olduğu, neyin heyecan verici olduğu hakkında faydalı olmak isteyen olumlu insanlarla zaman geçirmeye özen gösterirler. Çevrelerindeki insanlar onları ateşler. Benim için öğrencilerim beni ateşliyor. Sohbetlerini, birbirlerini desteklemelerini, paylaştıkları sonuçları, kurdukları hayalleri seviyorum. 

Rol Model Kullanmak

5. Rol Model Kullanmak

Size ilham veren en son okuduğunuz harika biyografi kime ait? Seni harekete geçiren kimleri takip ediyorsun? Rol modelinizden öğrendiğiniz hangi stratejileri uyguluyorsunuz? Rol modelleriniz nasıl düşünüyor? Her gün neye değer veriyorlar, ısrar ediyorlar, uyguluyorlar, savunuyorlar, uğrunda çalışıyorlar? Rol modelinizin olmaması, egonuzun kontrolden çıktığı anlamına gelir. Yalnız olduğunuzu, üstün veya farklı olduğunuzu düşünürsünüz. Bu nedenle zaten sizi ezen, her şeyi veren, daha büyük bir etki yaratan insanlardan uzak duruyorsunuz. Birisi “Rol modelim yok” dediğinde, “Dünyaya küçük bir delikten bakıyor” derim. Eğer dikkatli bakarsanız Rol modeller her yerde karşınıza çıkar. Etki çevrenizde, internette veya sosyal medyada kendinize yol gösterecek mutlaka bir rol model vardır. Hiç bir yerde karşınıza çıkmıyorsa, kitaplarda arayın. Mutlaka bir veya daha fazla Rol Model edinin. Bunu bir iş haline getirin. 

Aciliyet

6. Aciliyet Duygusu

Yüksek performans gösterenler, hayatın GÜZEL, EŞSİZ ve ÖZEL… olduğunu ancak GÜVENİLİR OLMADIĞINI bildikleri için hep tetikte ve aciliyete odaklıdırlar.

Birinin sağlık korkusu yaşadığında nasıl birdenbire daha iyi yemeye ve egzersiz yapmaya başladığını hiç fark ettiniz mi?

Hayatın kısa olduğunu ve ne zaman sona ereceğini bilmediğinizi anladığınızda, derhal harekete geçersiniz. Aciliyeti fark ettiğinizde öncelikleriniz ve zaman yönetiminiz tamamen değişir. Bana kişisel gelişime, mükemmelliğe ve paylaşmaya önem vermeyecek kadar rahat birini gösterirseniz, ben de ona hayatı hafife almanın nelere sebep olacağını uzun uzun anlatır ve hayatını tepeden tırnağına değiştirebilmenin yol ve yöntemlerini paylaşırım. 

Odak

7. Odaklanma 

Başarılı insanların odaklanma becerisi başarılı insanlara oranla çok daha yüksektir. Bunun nedeni ise içinde bulunduğu durumu kontrol etme ve anı verimli kullanma farkındalığıdır. 

Başarısız insanlar şimdiki ana değil geçmişe veya geleceğe takılı kalırlar. Anını nasıl kullanacağını iyi bilen başarılı insanlar bu konuda gereken tüm önlemleri alarak zaman hırsızlarını ve odak bozan tüm elementleri kontrol altında tutarak odakta kalmayı başarırlar.

Özellikle cep telefonu ve internet uygulamaları odağı dağıtan iki büyük düşmandır. Bu iki odak kaybına yol açan etkeni kontrol altında tutmak odaklanmayı sağlarken başarı oranını da artırır. 

Yapılması gereken tek şey, aciliyet sonrası salgılanan serotonin hormonu kullanımını azaltmaktır. Aksi halde aciliyet müptelalığı kişiyi sürekli internette ve telefonda tutar. Çözümü son derece basit olmasına rağmen bu iki uygulamayı belli saatlerde sessize almak odaklanma kalitesini maksimum seviyeye çıkartır.  

Evet, bugünlükte bu kadar. Bol kazançlı bir hafta diliyorum. Sağlıklı ve mutlu olun.

Güven AÇIK

https://linktr.ee/guvenacik 

https://www.gayrimenkulegitim.online/seminer

Okuyabileceğiniz Diğer Blog Yazılarım

Sarışınım Ortalığı Karıştırdı

2025 biz emlakçılar için iyi başlamadı. Sosyal Medya’da mülk pazarlamasına yasak geldi. Bu konuda sarışının bir bildiği olmalı? Acaba ne olabilir? Ayrıtlar yazımda

Geçmiş olsun

Geçmiş olsun! Çünkü 2024 bitti 2025 kapıda. Şimdi bir hesap vermek durumundasın. Kendine bir yarım gün ayırıp 2024 nasıl geçti bir gözden geçir. Nasıl mı yapacaksın? Ayrıntılar blog yazımda.

Alması Kolay Satması Zor

Şu sıralar ortalıkta milyon dolarlık portföyler uçuşuyor. Ekonomi zora girince akla hayale gelmeyecek yerler satışa çıkmış durumda. Bu durumda alamsı kolay da satmasız zor. Neden mi?

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir