AnasayfaGenelGayrimenkulde bilinip uygulanmayan tek şey; Pazarlama!

Gayrimenkulde bilinip uygulanmayan tek şey; Pazarlama!

Güven AÇIK
Bir süredir araştırdığım ve artık emin olduğum gayrimenkul sektörünün eksik olan parçasının ne olduğunu burada açıklıyorum.
 
Eksik olan tek şey “Pazarlama Planı“.
Gayrimenkul ofisleri ve danışmanlar bu alanda tam anlamıyla bilgisiz ve yetersiz durumda. Genel anlamda gayrimenkul pazarlamanın üç tane aracı kullanılıyor. Aslında bunlar pazarlama kanalları. Pazarlama sistemleri değil.
 
    1. Branda veya Afişler
    2. Mülk Listeleme Siteleri
    3. Sosyal Medya
 
Çok uzatmadan söylemek isterim ki gayrimenkul ofis ve danışmanları pazarlama konusunda fazlasıyla donanımsız ve bilgisizler. Alaylı yöntemlerle mülk pazarladıklarını farz ediyorlar. Sonuç alabiliyorlar mı? Evet, alabiliyorlar. Fakat attıkları taş ürküttükleri kurbağaya değmeyecek halde.
 
Gayrimenkul Pazarlaması Nedir?

Gayrimenkul Pazarlaması Nedir?

Bu soruyu sektörde hizmet verenlere sorarsanız alacağınız yanıt benim yukarıda yazdığım üç maddeyi geçmez. Ancak pazarlama konusu başlı başına bir uzmanlık. Satış ile bir ilintisi olsa bile uygulama olarak tamamen farklı.
 
Öncelikle pazarlama yapacak gayrimenkul şirketinin ve danışmanların kendisine özgü bir Pazarlama Planı olması gerekiyor. Bunu hazırlayabilmek için de bir hayli araştırma yapmak, okumak ve üzerinde titizlikle çalışmak gerekiyor.
 
Dünya üzerinde birbirinden farklı Pazarlama Planı iş modelleri var. En doğrusunu seçmek ve uygulamaya koymak oldukça zaman alıcı ve ciddi bir araştırma bütçesine gerek duyuyor. Ben son dokuz ay bu alana odakladım.
 
Önemli bir mesafe de aldığımı düşünüyorum. Kısa bir süre sonra Gayrimenkul Sektöründeki ofislere ve danışmanlara Gayrimenkul Pazarlama Eğitimi vermeye başlayacağım. Ne kadar uğraşsam da eğitim en az üç gün olmak zorunda. Bir ay içinde Pazarlama Planı eğitimimi tanıtmaya başlayacağım. Fiyatının yüksek olacağını da şimdiden belirteyim.
 
Pazarlama planları oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Her ürünün kendine özgü bir pazarlama planı olması gerekiyor. Çünkü tüketici davranışları ve profili değişiklik gösteriyor. Konut pazarlama planı ile Ticari Gayrimenkul Pazarlama Planı bambaşka alanlar. Bu nedenle eğitimde sadece neler ve nasıl yapılması konusunda kapsamlı bir içerik hazırladım.
 
Her tür pazarlamanın temel üç aşaması var. Pazarlama öncesinde yapılacak işler. Pazarlama sırasında yapılacak işler ve Pazarlama sonrasında yapılacak işler. Bu üç bölümde neler yapılacağını eğitimin her bir gününde ayrıntılı olarak anlatacağım.
 
Pazarlama Öncesinde Yapılacaklar

Pazarlama öncesinde yapılacak işler

İlk bölüm oldukça yoğun bir çalışmayı gerektiriyor. Temeli sağlam atarsanız sonrası biraz daha kolay ilerliyor denebilir. Bu ilk adımda başlıca tanımlanması gereken başlıkları yazmak istersek;
 
1. Hedef Kitlenizi veya Pazarınızı tespit etmek.
2. Hedef Kitlenize ulaştıracağınız mesajlarınızı hazırlamak.
3. Hedef Kitlenize ulaşacağınız doğru kanalları belirlemek
 
İlk bakışta basit görünse de içine girdiğinizde bir yol göstericiniz yoksa, kaybolma ve havlu atmanız oldukça mümkün. Burada yapacağınız ön çalışmalar ve araştırmalar oldukça değerli. Baştan yanlış başlarsanız doğal olarak hedefinize ulaşmanız da mümkün olmuyor.
 
Pazarlama sırasında yapılacaklar

Pazarlama sırasında yapılacak işler

İkinci bölüm biraz daha kolay gibi görünse de karşınıza bir hayli yanıt verecek soru çıkıyor. Bu soruları hassasiyetle cevaplar ve son kullanıcının tüketim alışkanlıklarını doğru yöntemlerle belirlerseniz, başarıyı yakalama olasılığınız bir hayli artacaktır.
 
Pazarlama sırasında yapacaklarını dinamik ve yakın bir takip gerektiriyor. Saniye bile durmanız veya gecikmeniz birçok işlemin kaçmasına veya kaybedilmesine neden olabilecek bir potansiyele sahip. Bu alanda odaklanmanız gerekenleri kısaca sayarsak;
 
1. Alıcı ve Satıcı adaylarınıza nasıl ulaşacaksınız
2. Alıcı ve Satıcılarınızı hangi yöntemlerle takip edeceksiniz
3. Alıcı ve Satıcılarınızı nasıl işleme dönüştüreceksiniz
 
Bu son derece önemli üç adım sürekli takip ve çevik bir etkileşime ihtiyaç duyuyor. Bunun başarılması ise satışın sonuçlanmasına ve gelir üretimine olanak veriyor. Üç satırda anlatıldığı kadar basit değil. Oldukça yapacak ve alınacak kararlar var. Bunun için sektörü iyi bilmek ve insan psikolojisini, satın alma davranışlarından anlıyor olmanız lazım.
 
Pazarlama Sonrasında Yapılacaklar

Pazarlama sonrasında yapılacak işler

Üçüncü bölüm ise, pazarlamanın son evresi gibi görülse de ana amacı çevrimi yeniden başlatabilme olanağını sunuyor. Bir alıcı veya satıcının yaşam boyu gayrimenkul danışmanı olabilmeniz için işlem sonrası onlarla ilişkilerinizi nasıl yönetmeniz gerektiğini ifade ediyor.
 
Tekrar eden satışların oluşması, sürdürülebilirliğin sağlanması gibi oldukça değerli süreçlerin yapılandırılmasına fırsat sağlıyor. Mülk sattık, önümüze bakalım yerine sadık bir müşteri yaratmanın yollarını ve yenilikçi çözümler bulmak için neler yapılabileceğini keşfetmenizi sağlıyor.
 
Özetlersek, hem danışmanların hem de ofislerin sağlam bir Pazarlama Planına ihtiyacı var. Pazarlamayı sadece branda asmak, mülk listeleme sitelerine koymak olarak düşünmek çok kısıtlayıcı ve yıpratıcı. Daha büyük düşünmek ve profesyonel bir pazarlama yapmak olmazsa, olmaz hale gelmiş durumda. Bunun başlıca nedeni ise, rekabetin aşırı olarak artması ve Mavi Okyanus Stratejilerine duyulan ihtiyaç.
 
Bu hafta dikkatinizi Gayrimenkul Pazarlamasına çekmek istedim. Neden mi? Çünkü ülkede seçim süreci bitti. Hatta olumlu bir etki de yarattı. İnsanlara demokrasi anlamında bir özgüven tazelenmesi yarattı. Ramazan ayı ve Bayramı da geride kaldı.
 
Gayrimnekul sektöründe önümüz yılın sonuna kadar açık. Tam yol İLERİ!
 
Bundan sonra işini iyi yapan, iyi hizmet veren ve profesyonelce çalışanlar kazanmaya devam edecek. Pazarlama Planına sahip olanlar ise, açık ara fark yaratacaklar.
 
Hepinize bol kazançlı bir dönem ve huzur ve sağlık dolu günler diliyorum.
 
Güven AÇIK
Eğitmen – Neuro NLP Coach – Yazar