Güven AÇIK-MENTOR
Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 23 yıllık deneyim ve bilgi birikimlerimi paylaşıyorum.
Ev Fiyatları Düşüyor mu?
Ev Fiyatları Düşüyor mu? Aslında, mülk fiyatlarının, sürekli olarak değişen günümüz pazar koşullarında; “Ekonomi, Döviz, Savaş, Hammadde Pahalılığı, İşsizlik, Bölgenin Jeopolitik Durumu ve Enflasyon” kafa karıştırıcı durumunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Biraz matematik bilenler için bunu öngörmek pek de zor olmasa gerek.
Asıl soru: Ev fiyatları şu anda düşüyor mu?
Bana göre bu, medyanın düşüşe geçtiği zaman ile ilgili. Aslında her şey Medya Başlıkları ve tıklamalar ile ilgili. Korku temelli konuşma başlıkları ve gerçekler arasındaki farkı nasıl deşifre edeceğinizi bir an evvel öğrenin. Bu yazımı okuyun, içindeki değerli bilgiyi alıp müşterilerinizi bir an evvel eğitin!
Mevsimsel trendler ve yıllık trendler
Medya korku yaratmayı sever. Her seferinde veri ve istatistiklerle haklı çıkmaya çalışıyorlar. Ev fiyatlarının her ay düştüğünü veya çıktığını gösteriyorlar ki daha fazla tıklama alabilsinler.
Önce verilerin ne anlama geldiğini anlamaya çalışın. Bu, örneğin Temmuz-Ağustos veya Ağustos-Eylül aylarını karşılaştırdıkları anlamına geliyor olabilir. Size bir aydan diğer aya ev fiyatlarının nasıl çıktığını veya düştüğünü gösteriyorlar.
Tipik olarak, ev fiyat trendlerine baktığımızda, yıldan yıla verilere bakmak doğru istatistik yöntemidir. Bunun en büyük nedeni; mevsimselliktir. Üç yıldan fazla süredir oyunda olan herhangi bir Gayrimenkul Danışmanı, bir takvim yılı boyunca konut fiyatlarının takip ettiği belli trendler olduğunu anlamıştır.
Aydan aya trendler mevsimsellikten etkilenir. Genellikle tüketici (alıcı ve satıcılar) bu kavramı bilmiyor veya anlamıyor. Çünkü 7 x 24 sektörün içinde değiller.
Peki ev fiyatları düşüyor mu? Evet! bir tek şartla “Neye Göre, Kime Göre?”
Ev fiyatları düşüyor mu? Evet, her yıl bu zamanlar.
Ev fiyatları her zaman şehirlerde (Sahil Bölgeleri Hariç) yaz aylarında ve Şubat-Mart aylarında düşer. Hep! ilkbahar ve sonbahar aylarında daha yüksek fiyatlı evler satılır. Sahil bölgelerinde ise kış aylarında düşerken yaz aylarında artar. Bu her zaman bir arz ve talep dengesidir. Kimse zorunda kalmadıkça mülkünü zararına satmaz. Alan da fazla para vermek istemez.
Neden? İlkbahar ve yaz dönemi daha fazla insan evini satmak ister?
Birçok sebep var.
Satmak için en uygun zaman çünkü ev bulmak ve taşınmak için doğru zamandır. Kimse zorunda kalmadıkça evini kışın satıp ortada kalmak istemez. Fiyatını yüksek tutar.
Sonbahar ve kış aylarında satan insanlar, tek bir sebepten dolayı mecbur kaldıkları için satarlar. Bunlar iş değişikliği, göç, üniversite ve okulların açılmasıdır.
Ortalama satış fiyatı neden her yıl yaz sonunda düşüyor?
Lüks evler ilkbahar ve yaz aylarında satılmaktadır. Sonbahar ve kış aylarında pek çok lüks ev satılmaz. Dolayısıyla, elbette, satılan evlerin ortalama fiyatı sonbahar ve kış aylarında önemli ölçüde düşer. Bu mevsimlerde satılan evlerin medyan fiyatı daha düşük çünkü ortalamayı yükseltmek için satılan daha az lüks ev var!
Bu nedenle, herhangi bir aydan aya fiyat grafiğine baktığınızda, her yıl bu düşüş eğilimini göreceksiniz.
Doğrusu? Ev fiyatları yıldan yıla artıyor. Tüm büyük endüstriler, 2023 kur öngörülerine ve inşaat maliyetlerine göre konut fiyat tahminlerini yeniden düzenledi. Doğal olarak aşağı değil yukarı yönde bir ayarlama yaptılar.
Korku temelli medya pazarlaması
İnternetin ve genel olarak haber medyası endüstrisinin nasıl çalıştığı hakkında bir şeyler biliyorsanız, korkunun pazarlandığını bilirsiniz. Medya şirketleri bunu fazlasıyla biliyor ve çanak tutarak gelir üretmeye devam ediyor. Bize sattıkları şey de bu: Korku.
İşte bu yüzden konu konut piyasasına geldiğinde çılgın medya davranışlarıyla karşılaşıyorsunuz. Ev fiyatları artıyor! Hayır düşüyor! Olabilir, ancak siz piyasa verilerine daha yakından bakın. Finansal okuryazarlığınız olsun. Basitte olsa bir ülke ekonomisi nedir?, Enflasyon nedir? Neden kaynaklanır. Kur ve Altın artışı hangi nedenlerle olur? Bunları öğrenin bu konuda yazılmış çok güzel ve anlatım dilli açık olan kitaplar var.
Sabah kahvenizi yudumlarken haber manşetleri okumayın. Daha derin düşünün. Burada medya size ne pazarlıyor? KORKU olabilirmi?
Konut piyasası borsa değil!
Konut piyasası fiyatların yükselip yükseldiğini göstermiyor… Borsa tarzı belli bir istikarardan sonra Konut piyasasında ani düşüş veya çıkışlar görülmez. Varsa, böyle bir durum bunun nedeni gayrimenkul piyasası değil, genel ekonomik durum ve enflasyondur. Paradan para kazananlar olduğu sürece bu enflasyon hep olacak. Bankalardan kurtulduğumuz gün sorunların çok büyük bir bölümü ortadan kalkacaktır. Para ticareti dünyanın hızlı veya yavaş dönmesine neden olan tek uluslararası güçtür. Para öylesine parlatılmış ve pazarlanır ki sanki olmazsa, her şey bitecekmiş gibi gelir. Büyük bir ALGI YÖNETİMİ ve KAR!
Tam tersine bir durgunluk döneminden sonra hızlı bir toparlanma olur ve beklentiler karşılanır. Türkiye nüfusu ve ülkeye gelen yabancıların sayısının sürekli artması bu bozulmayı tetikleyen en büyük nedendir. Barınma ihtiyacı insanın temel ihtiyacıdır. Bu ihtiyaç ülkemizdeki değerler sıralamasında 3 sıradadır.
Ev fiyatları düşüyor mu? Korkusunun içindeki gizli gerçekler.
Yıldan yıla, satılan evlerin medyan satış fiyatı artışını Türkiye İstatistik Kurumu internet sayfasından kolayca ulaşırsınız. Buradaki verilere bir bakın.
Tarihlere dikkat edin. Aşağıdaki grafiğimizde gayrimenkul fiyat trendlerini görebilirsiniz.
Bir de uzmanların ne dediğini izleyin bakalım onlar neler söylüyor?
2021 de neler söylüyorlarmış bir de bunu izleyin. Ardından da bunu seyredin.
Müşterileriniz sizden sürekli “piyasaya hakkında bilgi” mi almaya çalışıyor?
“Piyasa dibi bulana kadar beklemek” istediğini söyleyen tüm alıcıların her zaman kaybettiğini onlara kesinlikle söyleyin.
Bir konut müşterisi düşük fiyata satarsa düşük fiyata satın alır. Yüksekten satarsa, yüksekten alır. Hep dengelenir.
Bu kural al-satçılar ve fırsatçılar için çalışmaz. Çünkü onlar işin ticaretini yaparlar. Onlar yatırımcıdır. Mülkleri düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satar. Onlar tüm piyasanın sadece % 5 i kadardır.
Yatırım yapan bir müşteriyle çalışıyorsanız, “Piyasayı doğru zamanlama önemlidir”. Onlara “Yarın değil, bugün satın alın! ” demeniz en doğrusu olacaktır.
Bu haftalık bu kadar. Hepinize bol kazançlar.
Güven AÇIK
Okuyabileceğiniz diğer Blog Yazılarım
Nasıl Başarabiliriz
Geçen hafta gayrimenkul sektörü hakkında yazdıklarıma fazlasıyla geri dönüş aldım. Bu yazımda Nasıl Başarabiliriz e değimek istedim.
Kazanan Kim
Bu oyunların ardında bir kazanan olması lazım? Sektör ile o kadar çok oynanıyor ki, ay yokki bir şey değişmesin. Bence kazanan kim? Devamı yazımda
Vefa
Bu aralar vefasızlara taktım kafayı. Sanırım yaşlanma belirtileri bunlar. Yine de VEFA önemli bir değer benim için. Neden mi?