
Ekip Kurulumu
Bir brokerin başarılı olabilmesi için mükemmel bir ekibe sahip olması şarttır. Ancak mükemmel bir ekip kurmak çok kolay değildir. Bilgi, emek, zaman ve özen gerektirir. Bu konu gayrimenkul sektöründe uzun yıllar ihmal edilen bir konuydu. Son dönemde brokerler ve ofisler bu konuyu ciddiye almayı öğrendiler.
Sizin bir broker olarak Rüya Takımınızı kurmanız ve bu takımı tutundurmanız gerekecektir. İşin ilk adımı aday üretmekle başlar. Daha sonra iş görüşmeleri, kişilik envanterleri, oryantasyon ve tutundurma olarak devam eder.
İşe alım ve tutundurmanın temel adımları vardır. Bu adımları aşağıdaki gibi listeleyebiliriz;
– Aday üretimi
– İş Görüşmesi
– Kişilik Envanterleri
– Seçim
– İşe Başlatma
– Tutundurma
– İşten çıkartma
Bu listeyi adım adım yürüyebilmek için önce ofisin kaç danışmana ihtiyaç duyduğuna karar vermek gerekir. Bugün Türkiye ortalaması bir ofis başına danışman sayısı 6-8 kişi arasında. Siz bir broker olarak kafanızda bir sayı ile başlamış olabilirsiniz. Bu sayı 2-4 veya 8-10 olabilir. Bu sayıyı belirlemenin belli bir mantığı var. Ben sizinle önce onu paylaşmak istiyorum. Siz bu mantığı bilin. Kullanıp kullanmamak size kalmış. Fakat bir ofisteki danışman sayısı matematik ile hesaplanmalıdır.
Bir örnekle verelim:
Bir ofis düşünün yıllık ciro hedefini 800,000.-TL belirlemiş. Buna göre de kaç danışman işe alması gerektiğini belirlemeye çalışıyor. Bölgede ortalama mülk satış fiyatının 400,000.-TL olduğunu düşünerek bir hesap yapalım. Bu hesabı da kötümser bir senaryo olan her işlemden sadece %2 alınıyormuş gibi tasarlayalım.
Bu durumda her mülk satışından elde edilecek olan hizmet bedeli 8,000.TL olacaktır. (400.000.-TL x %2 = 8,000.-TL) Yıllık ciro hedefi 800,000.-TL olduğuna göre Ciro hedefini, Hizmet Bedeli gelirine bölersek bir yılda yapılması gereken minimum işlem sayısını buluruz. Çıkan adet 100 adet olur. (800,000.-TL / 8,000.-TL = 100 adet/yıl işlem)
Ofis bu kötü senaryo ile yılda 100 işlem yapmak durumunda ve işlem mülk fiyat ortalaması da 400,000.-TL. Hesapladığımız yıllık 100 adet satışın yapılabilmesi için danışmanların performans kat sayısı işi değiştirecektir. Bu performans kat sayısı genel alışkanlık olarak %50 olarak 1:2 olarak alınır. Yani iki danışmandan biri her ay bir işlem yapacak şeklinde düşünülür.
İşe alım hassas bir konudur. Bu konuda geç kalmadan mutlaka bana danışın!
Hits: 196