AnasayfaGenelBizi Sınırlayan İnanç Sistemleri

Bizi Sınırlayan İnanç Sistemleri

Picture of Güven AÇIK-MENTOR

Güven AÇIK-MENTOR

Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 21 yıllık deneyim ve bilgi birikimimi, sizlerle paylaşıyorum.

Bizi Sınırlayan İnanç Sistemleri

İnanç başarılı olmak için tek anahtardır. 

Hedeflerinizi belirlerken ve hedeflerinize giden yolda ilerlerken, başarabileceğinize inanıyorsanız, bunun sizin için mümkün olduğunu düşünüyorsanız, ya da tam tersi sınırlayıcı olduğunu düşünüyorsanız, elde edeceğiniz sonuçlar arasında önemli bir fark olacaktır.

Bazen karşılaştığımız zorlukların çevremizdeki dünyadan mı yoksa kendimizden mi kaynaklandığını anlamak çok zor. Cam tavanlar ile dolu gibi görünen bir dünyada, karşılaştığımız zorluk ve sınırların ne kadarı aslında kendi inanç sistemimizden kaynaklanıyor?

Bu hafta biraz NLP yönümü kullanarak size inanç sistemi ve cam tavanlardan bahsedeceğim. Bu içeriğin gayrimenkul mesleğine yeni başlayan arkadaşlara veya zorlananlara yol göstermesi için kaleme aldım. Biraz uzun ancak okuyama değer.

Her birimizin kendine özgü inançları var. İnançlarımız ve değerlerimiz davranışlarımızı yönlendiriyor. Hepimizin birkaç sınırlayıcı inanca sahip olması çok doğal. Biz fark etmesek bile.

İnanç Sistemleri

Nedir bu inanç sistemleri

Kim olduğumuza ve neler yapabileceğimize dair belli şeylere inandığımızda buna uygun düşünür ve hareket ederiz. Ancak önemli soru şu; Bu inandıklarımıza neden inanıyoruz?

Mükemmel olacağını düşündüğün o mesleği neden yapmadın? İlgilendiğin yeni hobine daha denemeden başarısız olacağına neden inanıyorsun? Sahibinden Satılık mülk sahibinin seni tersleyeceğine ve sana sözleşme vermeyeceği fikrinin altında ne yatıyor? Seni durduran ve engelleyen ne olabilir?

Sınırlayıcı inanç sistemleri, bu soruların cevabıdır.

Ne kadar özgür olduğunuzu düşünseniz de, sizi engelleyen inançlara hep sahip olacaksınız!

Bu blogda, sınırlayıcı inanç sistemlerini ve bu inanç sistemlerinin hedeflerimize ulaşmamızı nasıl engellediklerini anlatmaya gayret edeceğim.

İlk olarak, sınırlayıcı inanç sistemlerinin ne olduğunu anlatmak istiyorum. Ardından, sizi engellemek yerine destek olan bir inanç sistemi oluşturmanın beş yolunu paylaşacağım.

Kendinize hiç inanmasanız, ne kadar utanç verici durumda olurdunuz bir düşünün.

İnanç sistemleri

Zihninize İnançlar ile ilgili ne kaydedilmişse sürekli onu yaparsınız. Sizin için mümkün olabilecek her şeyi sınırlayan veya özgürleştiren sistemdir.

Sınırlayıcı bir inanç, sizi bir şekilde kısıtlayan, gerçek olduğuna inandığınız bir düşünce veya duygusal durum olabilir.

İnanç sistemlerinin, özellikle sınırlayıcı inançların gerçek olmadığını bilmek önemlidir. İnançlar, doğru olduğunu iddia ettiğimiz şeylerdir.

İnançlar, kişisel dünya deneyimimizin ve onun nasıl çalıştığının bir dışa vurumudur. Genellikle yaşanmış deneyimlerimize dayanır. Ya da kuşaktan kuşağa aktarılırlar. Ailemizden, toplumdan veya kültürümüzden bize geçer.

Sınırlayıcı inançlar

Sahip olduğumuz inançlar bizi şekillendiriyor

Yani, gerçek olmasalar da, şimdiye kadar bizim ne olduğumuzu inançlarımız belirliyor.

Dünyaya bakış açımızı değerlendirmek, genişletmek ve zenginleştirmek için zaman ayırıp kimliğimiz hakkında net olmamız, sınırlayıcı inançlarımızı dönüştürme konusunda destekleyici oluyor.

Bir an için inançları, değerleri ve kimliği birbirinden etkilenen bir üçgen olarak düşünmeye çalışın. Bu üç faktör davranışlarımızı etkilerler. Bu üçgenin üç noktası, davranışlarınızı etkileyen bir kesişme kümesi oluşturur.

Sınırlayıcı inançların hayatınızı yönetmesine izin verirseniz, bu aynı zamanda davranışlarınızı ve kimliğinizi de etkiler. 

Sınırlayıcı inançlar

Sınırlayıcı inanç başarıyı nasıl engeller?

İnançlarımız doğrudan davranışlarımız ve kimliğimizle bağlantılıdır. Bu nedenle hedeflerimize nasıl yaklaştığımızı da büyük ölçüde etkileyecektir.

İnanç sistemleri oldukça önemli. Çünkü yaşamdaki tercihlerimizi, bizim için mümkün olduğunu düşündüğünüz şeyleri ve mümkün olduğunu düşünmediğiniz şeyleri ikiye ayırmamıza yardımcı olur. 

Ne yaptığın veya ne yapmadığın. Kim olduğun veya kim olmadığın gibi.

Faydalı inanç sistemi oluşturmanın 5 yolu

İnançlarınızı gözden geçirmek ve incelemek için zaman ayırdığınızda, bu inancın neden kaynaklandığını ve size yardımcı olan mı yoksa sizi kısıtlayan mı olduğunu anlayabilirsiniz.

Size fayda sağlayan bir inanç sistemi oluşturmanın ilk adımı inançlarınızı gözden geçirerek başlar. Ancak, neden kaynaklandıklarını, nereden geldiklerini ve sizi nasıl etkilediklerini anladıktan sonra neler yapmalısınız? 

#1 Olumlu niyetizi bulun

Kısıtlayıcı inançlar genellikle olumlu bir amacı gerçekleştirmek için geliştirilir. Duygusal destekten yoksun bir evde büyüdüyseniz, duygularınız hakkında sessiz kalmanın ve kırılmaktan kaçınmanın sizi koruyacağına ve size bir tür kontrol veya kişisel güç duygusu vereceğine dair bir inanç geliştirmiş olabilirsiniz.

İnançlarınızın ardındaki daha derin niyetinizi kabul ederek bu niyeti yerine getirmenin daha etkili başka yollarını bulmak için zihinsel haritanızı güncelleyebilirsiniz. Bunu yaptığınızda, inanç sisteminizi kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

Yukarıda verilen örnekten devam edersek, inancın arkasındaki olumlu niyet, kendini koruma ve özerklik duygusunu sürdürmek. Artık niyetin tam olarak farkında olduğunuzda, bu niyetle hareket etmenizi sağlayan daha sağlıklı inanç sistemlerini düşünmeye ve bulmaya başlayabilirsiniz.

Hayatınızdaki insanlarla sağlıklı sınırlar kurabilir veya sizin için işe yarayan savunmasız kalmanıza engel olacak yeni yollar bulabilirsiniz. Bu değişiklikleri uyguladığınızda ve bunlar olumlu sonuçlar getirdiğinde, inanç sisteminiz de doğal şekilde değişecektir.

#2 Kendinizi sorgulayın

Davranışlarınızın arkasında yatan nedenleri merak etmek çok sağlıklı bir durumdur. Bunu yaparak, öz farkındalığınızı genişletirsiniz. Çünkü yaptığınız davranışları neden yaptığınızı ve onlar hakkında neler hissettiğinizi daha iyi anlarsınız.

Hangi davranışlarınızın hangi inançlarınız tarafından belirlendiğini ve hangilerinin sizi sınırladığını zaman ayırıp düşünün. Tüm davranışlarınız size hizmet ediyor mu? Her davranış hangi duyguyu ve sonucu doğuruyor? Bu soruları cevapladıktan sonra, niyetinizi keşfetmek için 1. adıma geri dönün.

#3 Kanıt arayın

Bir şeyin doğru olduğuna inansak da, bu onun doğru olduğu anlamına gelmez. Bazen bizim için neyin en iyi olduğunu biz biliriz. Yine de bu bilince göre hareket etmeyiz.

Eski alışkanlıklar çok zor yok edilir. Bir şeye yeterince uzun süre inandıysanız, sadece size faydası olmadığını bilmek değişimi sağlamak için yeterli olmaz. Bazı durumlarda, düşünceden daha somut bir kanıta ihtiyaç vardır. Her sınırlayıcı inancınızı ele alın ve kanıtlar arayın.

Bu sınırlayıcı inancı pekiştiren nedir? Bunu kanıtlayan bir deneyimin oldu mu? İnançlarınızla çelişen herhangi bir deneyiminiz var mı?

İnançlarınızı hem destekleyen hem de çürüten kanıtlarınız olabilir. Aynı anda iki şey doğru olabilir. Şimdi kendinize sormanız gereken soru, hangi inanca sahip olmak sizin için daha faydalı olacaktır?

Unutma, kontrol sende!

#4 Düşüncenizi güncelleyin

Siz okuldayken sizi aşağılayan bir öğretmenle ilgili bir örnekle devam edelim. Diyelim ki bu sizin matematik öğretmeninizdi.

Küçük yaştan itibaren, çok zeki olmadığınıza dair sınırlayıcı bir inanç oluşturdunuz. Ya da daha kötüsü, hiçbir entelektüel yeteneğe sahip olmadığınıza inandınız. Yeteneğiniz olmadığına inandığınız için bir yetişkin olarak asla yeni şeyler öğrenmeye çalışmazsınız.

Bu inanç sistemi, dünyanızı çok küçük yapar ve deneyimlerinizi son derece sınırlı kılar. Ama ya matematik senin için önemli değilse?

En harika yazar, filozof veya sporcu olabilirsiniz. Ancak, ergenliğinizde bir kez bir şeyi anlamakta zorlandığınız için, hiçbir şekilde öğrenme yeteneğiniz olmadığına inanmış oluyorsunuz.

Düşüncelerinizi güncellemek için zaman ayırın. İnanç sistemleriniz yalnızca geçmiş deneyimlerinizden kaynaklanıyorsa, şu anda size hiç yardımcı olamazlar.

#5 inanç sana mı ait? 

Hem güçlendirici hem de sınırlayıcı olan inançlarımız, genellikle hayatımızda önemli olan şeylerden ve kişilerden gelen geri bildirim ve pekiştirme ile ilişkili olarak inşa edilir.

Örneğin, kimlik duygumuz genellikle, kendimizi bir parçası olarak algıladığımız daha büyük sistemler için referans noktaları olarak hizmet eden önemli kişilerle ilişkili olarak tanımlanır. Kimliğimiz, inançlarımızı ve değerlerimizi kapsayan daha geniş çerçevenin çoğunu oluşturduğundan, önemli ilişkiler kurmak, inançlarımız üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilir.

Eğer, ailenizin size uzun saçın pek de yakışmadığını ya da kısa saçlı her zaman daha iyi göründüğünüzü söylediği bir evde büyüdüyseniz, hayatta değer verdiğiniz kişiler size öyle söylediği için yaşamınızın büyük bir bölümünü kısa saçlı olarak geçirebilirsiniz. Bunu yapmamalısınız.

Ama kısa saçlı olmayı severseniz ne olur? 3 seçeneğiniz var.
  1. İsteseniz de hiç saçınızı uzatmayın
  2. İnanç sisteminizi değiştirmeden saçınızı uzatın ve her uzattığınızda bir tür utanç veya rahatsızlık hissedin.
  3. İç gözlem yoluyla, bu inanç sisteminin size ait olmadığını anlayın. Bu size yansıtıldı. Her yaptığınızda kendinizi güçlü ve özgüvenli hissetmenizi sağlayan saç uzatmak etrafında bir inanç sistemi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Size fayda sağlayan bir inanç sistemi oluşturmaya çalışırken, kendinize aşağıdaki soruyu sormanız önemlidir. 

“Bu inanç benim mi? Yoksa başkasının mı?” 

Cevabı aldıktan sonra ne yapacağınızı biliyorsunuz!

 

İnanç sisteminizi güncelleme zamanı gelmiş olabilir mi?

 

Sınırlamalar söz konusu olduğunda, günlük hayatımızda bizimle hiçbir ilgisi olmayan birçok şeyle karşılaşırız. İnanç sistemlerimizin bizi sınırlamak yerine yardım etmesini ve güçlendirmesini sağlamak için bize yardımcı olacak kendimizden başka kimse yok. Önümüzdeki tek engel maalesef kendimiziz.

İnanç sisteminizi yeniden oluşturmak bir yolculuktur. Bağlılık, kararlılık, özveri ve iç gözlem gerektirir.

İnançlarımız genellikle o kadar derine kök salmıştır ki, onları çözmek biraz zaman alır. En önemlisi, yeni ve gelişmiş bir inanç sistemine yer açarken, bu sınırlayıcı inançları ortadan kaldırmak için çalışmanız gerekli olacaktır.

Bu haftalık da bu kadar. Biraz uzun ve bilimsel oldu ama yapacak bir şey yok. 

Bol kazançlı bir hafta diliyorum. 

Güven AÇIK

Facebook
Twitter
LinkedIn

Okuyabileceğiniz diğer Blog yazılarım

Aralık Ayı Neden Önemli

2024 yılı bitti. 2025’e hazır mısınız? Hazırlık yapacağınız Aralık ayını verimli ve etkin şekilde kullanırsanız 2025 ten karlı çıkabilirsiniz. Bu nedenle Aralık ayı önemlidir. Ayrınıtları okuyun.

Para Kazandığımız Tek Yer

Güven AÇIK 2005’den Beri Bu yazımda şu sorunun cevabını bulmaya çalışacağız. Gayrimenkul Danışmanı parasını nerede kazanır? Daha doğrusu gayrimenkul danışmanının “ER MEYDANI” neresi? Avukatlar paralarını mahkemede, Doktorlar paralarını hastahanede, Mali Müşavirler ofislerinde, Kasaplar kasap dükkanında parasını kazanır. Peki gayrimenkul danışmanı?  Zurnanın Zırt

Başarıya Sahip Olamazsınız

Herkes bir gün Başarıya sahip olacağı hayali ile yaşar! Peki bu mümkün müdür? Bana sorarsanız, HAYIR! Peki neden? Ayrıntılar yazımda.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir