AnasayfaGenel2021 öncesi Yapmanız Gereken 4 Önemli İş

2021 öncesi Yapmanız Gereken 4 Önemli İş

Picture of Güven AÇIK-MENTOR

Güven AÇIK-MENTOR

Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 21 yıllık deneyim ve bilgi birikimimi, Blog yazılarımla sizlerle paylaşıyorum.

2021 öncesi Yapmanız Gereken 4 Önemli İş

Ekim ayı bitmek üzere.

Kasım ve Aralık kapıda.

2021 çok yakın!

Bu yazımda size 2021 ‘e girmeden önce yapmanız gereken 4 önemli işten bahsedeceğim.

Bunlar önemli işler! Çünkü sizi 2021 hedefinize taşıyacak.

Eğer bu 4 işi yaparsanız, 2021 de daha fazla gelir üretir, daha başarılı olur ve daha  fazla tanınan bir profesyonel olursunuz.

Eğer bu 4 işi yapmazsanız, gelir üretmekte zorlanır, başarısız bir danışmana dönüşür ve sektörde adı duyulmayanlar arasına adınızı yazdırırsınız.

4 Önemli İş Nedir?

    1. 2020 Değerlendirmesi

    2. 2021 Hedef Çalışması

    3. 2021 Yıllık Takvimi

    4. 2021 Yatırımları

Şimdi her birini tek tek detaylı bir şekilde aktarmak istiyorum:

 

2020 Değerlendirmesi

2021 ÖNCESİ YAPMANIZ GEREKEN 4 ÖNEMLİ İŞ

Bu önemli işi yapmak için kendinize rahatsız edilmeyeceğiniz bir gün seçerek başlayın. Yakınlarınıza bir günlüğüne ortadan kaybolacağınıza ve tek başınıza biraz zaman geçirmek istediğinizi söyleyerek izin isteyin. Sakin ve huzurlu bir ortam araştırın. Bu çalışmanızı yapmak için gerekli ne varsa yanınıza alıp 2020 değerlendirmesine mümkün olduğunca günün erken saatlerinde başlayın. Ardından sırasıyla aşağıda size verdiğim başlıkların yanıtlarını ortaya çıkartın;

Toplam Kaç Gün çalıştınız?

2020 takvimini çıkartıp toplam kaç gün dolu dolu çalıştığınızın bir hesabını yapın. Bayramları, tatilleri, boşa geçen günleri hesaba dahil edin. Bugünden sonra da çalışacağınız kaç gün kaldıysa onu da hesaplayın.

Biliyorsunuz bizim kültürümüzde fazlaca tatil var. Tatiller işlerimizi sekteye uğratacak uzunlukta olabiliyor. Bir yıldan beklediğimiz verimi almakta zorlanıyoruz. Yapacağınız bu hesaplama sonrası ortaya çıkacak olan toplam gün sayısı çok önemli. 160, 200, 240 kaç gün dolu dolu çalışmışsınız hesaplayın.

Bu hesaplamayı yaptıktan sonra bugüne kadar ürettiğinizi net geliri hesaplayacağız ve çalıştığınız gün sayısına böleceğiz. Bu bize günlük kazancımızı gösterecek. Eğer yılın başında bir bütçe yaptıysanız böylece gelir gider karşılaştırması yapabilecek aynı zamanda varlık durumunuzu anlayabileceksiniz. Bu yıl karda mı zarar da mısınız?

Toplam Kaç Portföy aldınız? 

Bu yıl toplam kiralık ve satılık kaç portföy aldığınızı hesaplayın. Bunların kaç tanesi sözleşmeli, kaç tanesi sözleşmesizdi? Bunların kaçı satılık, kaçı kiralıktı? Kaçı konut, kaçı ticariydi? Konutların dağılımı nasıldı? Ara kat mı? Giriş mi? Çatı Katı mı? Ticarilerde dağılım nasıldı bunlara bir göz atın. Hangilerini alırken daha rahattınız? ve kolayca sözleşme alabildiniz bir gözden geçirin.

Bu aldığınız portföy sayısı yeterli oldu mu? Daha fazla alabilir miydiniz? Buna ne engel oldu? Daha iyi olmak adına neler yapabilirdiniz? kendinize biraz hesap verin.

2020 de çalıştığınız günü hesaplamıştınız. Şimdi ortalama portföy alım veriminize bakın. Yani portföy sayınızı çalıştığınız gün sayısına bir bölün bakalım sonuç ne çıkacak?

Şaşırdınız mı?

Toplam Kaç İşlem yaptınız?

Şimdi ise bugüne kadar yaptığınız işlem sayılarına bakın. Kaçı kiralık kaçı satılıktı? Hizmet bedelinizin yüzde ortalaması ne oldu? Tek taraflı mı, çift taraflı mı hizmet bedeli alabildiniz. Bunun oranı ne oldu. Satılıklardan ne kadar kazandınız? Kiralıklardan ne kadar kazandınız? Hangisi daha fazla oldu. Acaba kiralık hiç mi çalışmamalısınız?

Toplam cironuz ne kadar oldu? Net gelir ne ürettiniz? Şimdi bu iki rakamı çalıştığınız gün sayısına bölerek günde kaç lira kazanmışsınız bir hesaplayın. Acaba çıkan rakam yeterli mi? Bütçenize bakıp kontrol edin. Yıl başında yaptığınız hesapları, öngörüleri tutturmuş musunuz? İşlem sayınızı artırmak için ne yapmalısınız? Hizmet bedelinde ısrarcı olmak mı? Çift taraflı işlem yapmak mı? Sadece satılık çalışmak mı? Sadece Ticari çalışmak mı? Bolca karşılaştırma yapın. Kendinize ayna tutun ve kendinizle yüzleşin. Yaptıklarınızdan ne kadar memnunsunuz?

Ne kadar Tasarruf ettiniz?

Bunca çalışmadan sonra kenara biraz para koyabildiniz mi? Yoksa gelen gitti mi? Buna dikkat etmelisiniz. Kazandığınızın en az % 15’i kadarını önce ayırıp bir kenara koyduktan sonra kalanı harcama alışkanlığına sahip olmalısınız.

Tasarruf alışkanlığı sizi zenginliğe götürür. Kazandığınızın tamamını harcıyorsanız kovanızda büyük bir delik vardır. Bunu engellemelisiniz.

Kazandığından daha fazlasını harcayan bir tutuma sahipseniz, işiniz oldukça zordur. Para ile olan ilişkinizi hemen gözden geçirmelisiniz.

Bunun için size Harve Eker’in kitabı Milyoner Aklın Sırları kitabını okumanızı tavsiye ediyorum.

Her işlemden % 15 tasarruf edebilmek yılın sonunda bir birikiminiz olmasına imkan sağlar. Zengin olan insanların önemli bir bölümü size nasıl tasarruf ettiklerini hep söyleyeceklerdir.  Aksi halde varlığınız yaşam boyunca aynı kalacaktır. Tasarruf etmek; geleceğinizi güvence altına almak anlamına gelir. Yaşlandığınızda aynı performansı ortaya koyamayacağınızı aklınızdan hiç çıkartmayın.

Öğrendiğiniz 3 Şey neydi?

Bu değerlendirmeyi yaptığınız güne kadar ne ya da neler öğrendiniz? Hangi hataları yaptınız ve ne dersler çıkarttınız? Yoksa, benim başıma bir şey gelmedi mi diyorsunuz? Öğrenen bir beyne sahip olmak en önemlisidir. Aklınız dışında hiçbir şeye sahip değilsinizdir. Her şeyi kaybedebilirsiniz ama kimse sizin aklınızı sizden alamaz. Akıl öğrenerek beslenir. Öğrenmiyorsanız bir yerlerde sorun olacaktır. O zaman sürekli aynı filmi seyretmekten şikâyet etmemek gerekir.

Şimdi tekrar bir düşünün bakalım. Ne öğrenmiş olabilirsiniz? En az 3 tane başlık çıkartır ve bunları akıl defterinize yazarsanız iyi olur. Arada akıl defterinize neler yazdığınızı okursanız bunun da size çok büyük yararı olacaktır.

Artık hizmet bedelini baştan mı konuşacaksınız? Mülk servisi vermeden yer gösterme zaptı imzalatmaya yemin mi ettiniz? Haftalık raporlamanın olmazsa olmaz olduğunu kavrayabildiniz mi? Bölge çalışması yapmanın ve branda asmanın ne kadar değerli olduğunu mu fark ettiniz? Referans istemenin size sağladığı faydayı mı öğrendiniz?

Ne Çalıştı, Ne çalışmadı?

Toplam 10 ay boyunca yaptığınız aktiviteleri bir değerlendirin bakalım. Hangi aktiviteler size fayda getirdi hangileri getirmedi? Neler çalıştı neler çalışmadı? Neyin çalışıp neyin çalışmadığını ortaya çıkarttıktan sonra çalışan her ne varsa mümkün olduğunca onları çok yapmaya çalışın. Hem de var gücünüzle ve her gün yaparak. Çalışmayan ne varsa onları da mümkün olduğunca azaltın veya hayatınızdan tamamen çıkartın.

Bir insanın ne yapması gerektiğini bilmesi önemli bir özelliktir. Ancak ne yapmaması gerektiğini bilmek büyük bir ERDEM dir.

 

2021 Hedef Çalışması

2021 ÖNCESİ YAPMANIZ GEREKEN 4 ÖNEMLİ İŞ

Toplam Kaç Gün çalışacaksınız?

Şimdi sıra geldi 2021hazırlıklarına. Önce 2021 de çalışacağınız gün sayısını hesaplayarak başlayın. Tüm özel günleri, resmi ve dini bayramları tek tek işaretleyin. Ardından 2021 de ne zaman kış ve yaz tatiline çıkacaksanız o süreleri de belirleyip takvime işaretleyin. Unutmayın takvime koyulmayan hiçbir iş yapılmaz!

Tatilleri de belirledikten sonra artık 2021 de toplam kaç gün çalışacağınız ortaya çıkmıştır. Bu sayı 300, 250, 200, 160 kaç günse tüm planlamanızı buna göre yapacaksınız. Tüm hayatınız iş olursa bu pek verimli bir çalışma olmaz. Ailenize, hobilerinize ve yapmaktan keyif aldığınız işlere de zaman ayırmalısınız.

Toplam Kaç Portföy satacaksınız?

2020 den çıkarttığınız sonuçlara göre şimdi 2021 de kaç portföy satacağınızı ve bunların dağılımını ve fiyat aralığını biliyor olmalısınız. Bunların kaçı konut, kaçı ticari? Satılık, kiralık oranları ne olacak? ortaya çıkartmalısınız.

Beynimizde önemli bir merkez var. Türkçe adı nedir bilmiyorum. Ama İngilizce adı Reticular Activating System kısa adı RAS. İngilizcesi olanlar bu linke bakabilirler.

RAS’ın görevi sizi odakta tutmak. Ancak bunu yapabilmesi için önceden ona bir işaret vermek durumundasınız. RAS bu işareti görür görmez harekete geçiyor ve size odaklanmak istediğiniz konuda algıda seçicilik sağlıyor.  Eğer her gün kaç portföy satacağınızı bir görselle RAS’a hatırlatırsanız. RAS sizin için çalışacak ve sonuçlarına hayran kalacaksınız.

Sonuç olarak 2021 de toplam 30 portföy satacaksınız. 20 kiralama yapacaksınız. Fiyat aralığınız satılıkta 1M-2M olacak. Kiralıkta ise 5000 – 10,0000.-TL. RAS bunları her gördüğünde sizin için devreye girecek ve derhal çalışmaya başlayacaktır.

Ben bu nedenle danışmanların hedefle çalışmasını ve bu hedeflere her gün sabah ilk iş olarak göz atmaları gerektiğini, önemle tavsiye ediyorum.

Ne kadar Tasarruf edeceksiniz?

Yine 2020 sonuçlarına bakarak ne kadar tasarruf edeceğinizi kararlaştırın. Eğer hiç tasarruf etme alışkanlığınız yoksa, bunu başlatmanın zamanı gelmiş olabilir.

Bu yıl gelirinizin % 10, % 15 veya % 20 sini mi tasarruf edeceksiniz. Karar verin. Daha sonra ilk gelirinizi elde eder etmez bunun % 15’ini ayırın. Tasarruf hesabınıza yatırın. Tasarruf hesabı tek sizin kontrolünüzde olmasın. Ya eşinizle ya da güvendiğiniz bir kişi ile ortak olarak açın. İki kişi birlikte imza atmadan o hesaptan para çekilmesin. Bir yıl boyunca bunu uygulayın. Sonunda önemli bir tasarruf alışkanlığı kazanmış olacaksınız.

Neyi daha fazla yapacaksınız, Neyi kesinlikle yapmayacaksınız?

2021 de neleri daha fazla yapıp neleri yapmayacağınıza dair kendinize bir söz vermek durumdasınız. Yapmanız gerekenleri daha fazla yapmaya, yapmamanız gerekenleri de azaltmaya çalışmalısınız.

Bunlar sosyal medya çalışması, Bölge çalışması veya referans aramaları olabilir. Yer gösterme zaptı imzalatmadan yer göstermemek, Haftada üç gün bölge çalışması yapmak, Kendi internet sayfanızı açmak olabilir. Siz en iyisini bileceksiniz.

Unutmayın seçim sizin olacak. Seçim yapanlar özgür insanlardır. Onlar bilirler ki seçimi kendisi yaptıysa, başka hiç kimseyi suçlamayacaklardır.

2021 Yıllık Takvimi

2021 ÖNCESİ YAPMANIZ GEREKEN 4 ÖNEMLİ İŞ

Özel Günleri, Resmi ve Dini Tatilleri belirleyin.

Hemen bir 2021 takvimi satın alın. Bu takvim üzerindeki tüm sizin için özel olan günleri işaretleyin. Bu günler yaş günleri, yıl dönümleri veya ölüm tarihleri olabilir.

Sizin için değerli olan tüm tarihleri işaretleyin. Ne kadar dolu ise o kadar iyi olacaktır. Hatta 2020 de işlem yaptığınız tarihleri de işaretleyip mülk sahiplerini arayarak onlara bir hatırlatma mesajı atıp evlerindeki ilk yıllarını tebrik edebilirsiniz. Bu çalışma size yeni fırsatlar çıkartabilir.

Net Çalışma Gün Sayınızı hesaplayın.

Daha önce de açıkladım ama şimdi yapma zamanı. Hazırladığınız 2021 takviminde dolu dolu çalışacağınız gün sayısını hesaplayın. Net kaç gününüz olduğunu bilmek RAS’ı devrede tutacaktır.                                                                                                                      

Üçer Aylık İş Takvimlerininizi belirleyin.

2021 takviminizi 4 bölümde, 3 er aylık dönemlere ayırın. Hangi aylarda daha fazla çalışmanız, daha fazla mülk almanız gerektiğini planlayın. Üçer aylık dönemler aklınızda ne kadar net olursa, başarınız da o oranda yüksek olacaktır.

Durmayın hemen harekete geçip İş Takviminizi işaretleyin veya renklendirin.

Aylık İş Takvimininizi hazırlayın.

Aylık takviminizde ofiste katılmanız gereken aylık toplantıları, eğitimleri, bire bir görüşmeleri, ne varsa hepsini işaretleyin. Bu önemli işlere takviminizde yer açın ki yapabilin.

Takvime kaydettiğiniz şeyleri yaparsınız. Kaydedilmeyenler yapılmaz!

Bunu aklınızdan hiç çıkartmayın!

Haftalık İş Takviminizi tamamlayın.

Şimdi sıra haftalık rutinlerinize geldi. Ofis toplantısı hangi gün ve saatteyse işaretleyin. Tekrarlayıcı uyarısı koyun. Ofis yöneticiniz ile bire bir toplantınız ne zamansa, onu da haftalık programa dahil edin.

Bölge çalışmanızı, SS aramalarınızı, Provalarınızı ne varsa hepsi haftalık programınızda kaydedilmiş olsun.

 

2021 Yatırımları

2021 ÖNCESİ YAPMANIZ GEREKEN 4 ÖNEMLİ İŞ

2021 de Hangi Eğitimleri Alacaksın?

Kendinde gördüğün eksikleri tamamlamak adına alman gereken eğitimler varsa, bunları hemen belirlemelisin. Ön araştırmalarını yapıp bir bütçe gerekiyorsa, bunu önceden planlamış olmalısın.

Belki sosyal medya planlama eğitimine ihtiyacın var. Belki müzakere tekniklerini öğrenmen gerekiyor. Her ne gerekiyorsa,  kendine yapacağın eğitim yatırımlarını tek tek belirle ve bunları da takvimine yerleştir.

2021 de Hangi Sanat Dalı ile ilgileneceksin?

Hayatınız sadece çalışmaktan oluşmuyor. Duygusal zekayı geliştirmek için biraz sanat ile uğraşmak size çok şey kazandıracaktır. Bir Picasso olun demiyorum ama, fotoğrafçılık, el sanatları gibi sizi rahatlatacak bazı sanat etkinlikleri yapmak iyi olacaktır.

Bunlar tiyatro etkinlikleri veya sosyal yardımlaşma etkinlikleri de olabilir.

2021 de Spora Ne Kadar Zaman ayıracaksın?

Düzenli egzersiz yapmak sağlığınıza önemli bir katkı olacaktır. Hiçbir şey yapamıyorsanız, düzenli yürüyüş yapın. Belki akıllı telefonunuza bir egzersiz aplikasyonu indirip evde kendi kendinize çalışabilirsiniz.

Unutmayın sağlıklı bir beden sağlıklı bir zihin yaratır. Bunu kesinlikle ihmal etmeyin!

2021 de Hangi Sosyal Etkinliklere katılacaksın?

Bu yıl katılmak istediğin bir sosyal etkinlik var mı? Bunlar aktif katılacağın etkinlikler olmayabilir. Zoom üzerinden yapılan birçok aktivite var.

Önemli olan sosyal çevrenizi genişletmek. Ne kadar büyük bir çevreye sahip olursanız o kadar iş kapasiteniz artacaktır. Bizim mesleğimiz kesinlikle masa başı bir iş değil. O nedenle ne kadar sosyal ve dışa dönük olursanız, size o kadar faydası olacaktır.

Evet, bu yazım biraz uzun oldu.

Umarım okumuş ve kendinize bazı görevler atamışsınızdır.

Ben hep yanınızda olacağım.

Bu çalışmayı yapmak için bir destek isterseniz beni her zaman araya bilir veya e-posta gönderebilirsiniz.

Nereye gittiğini bilen İnsana Dünya yol verir.

Epiktetos MS 55

Bol kazançlı ve başarılı bir hafta diliyorum.

Bloğuma üye olmadıysanız olmak için bu linki kullanabilirsiniz.

Güven AÇIK

Facebook
Twitter
LinkedIn

Okuyabileceğiniz Diğer Blog Yazılarımız

En Önemli Ziyaret Hangisi

Sizce en önemli ziyaret hangisi? Gayrimenkul danışmanları için mülk sahibi grüşmeleri önemlidir. Ancak bunlardan bir tanesi açık ara önemlidir. Ayrıntılar yazımda.

Son 90 Gün

2024 yılının son 90 günü içindeyiz. Kalan son 90 günü nasıl kullanman gerektiğini hakkında bir fikrin yoksa, bu yazımı okumanı tavsiye ediyorum.

Nasıl Başarabiliriz

Geçen hafta gayrimenkul sektörü hakkında yazdıklarıma fazlasıyla geri dönüş aldım. Bu yazımda Nasıl Başarabiliriz e değimek istedim.