AnasayfaGenel75 Günde Ne Yapabilirim ki?

75 Günde Ne Yapabilirim ki?

Picture of Güven AÇIK-MENTOR

Güven AÇIK-MENTOR

Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 21 yıllık deneyim ve bilgi birikimimi, Blog yazılarımla sizlerle paylaşıyorum.

75 Günde Ne Yapabilirim ki?

2020 hiç kimse için iyi geçmedi.

Hiçbirimiz, 2020’yi hatırlamak istemeyeceğiz.

Ancak hayat devam ediyor. 2020 yıllı da bitmek üzere.

Bu yıl kayıplarımız çok oldu.

Birçoğumuz zor günler yaşadı ve yaşamaya devam ediyor.

Bunca olumsuzluğun içinden çıkabilmek kolay değil.

Bu yazımda size bunca zorluk içinden çıkmanızı kolaylaştıracak 5 tane ipucundan bahsedeceğim.

Sizden ricam bu yazımı sonuna kadar okumanız olacak.

Geçen hafta paylaştığım yazımda son çeyrekte durumunuzun nasıl olduğunu değerlendirmenizi istedim. Bazı arkadaşlar o yazımdan çok ders çıkardıklarını yazdılar. Onlara tekrar teşekkür ederim.

Yılın son çeyreği içindeyken umutsuzluğa kapılabilirsiniz.

Yıl zaten kötü gitti, son üç ayda ne yapabilirim ki?” diye düşünmeniz çok normal.

Yine de yapabileceklerinizin olduğuna sizi ikna etmeye çalışacağım.

Eğer, 2020 yi gözden geçirdiyseniz ve sizin için nelerin iyi gittiğini nelerin kötü gittiğini belirleyebildiyseniz burada paylaşacaklarım size yol gösterecektir. Eğer 2020 ‘nin 9 ayını gözden geçirmediyseniz önce onu yapmanızı tavsiye ederim.

Şimdi size kendinize sormanız gereken 5 adet sorudan bahsedeceğim. Bu soruları ben kendime sordum ve sizin de yapmanızı öğütlüyorum.

1: Neyin İşe Yaradığını Biliyor muyum, Daha Çok Neyi Yapmalıyım?

Beni tanıyorsanız, kitaplarımı veya yazılarımı okuma alışkanlığınız varsa, size yaptığınız her aktiviteyi izlemenin ve ölçmenin önemini anlattığımı biliyorsunuzdur. Eylemleriniz hakkında bir kayıt tutmanın aslında ne kadar değerli olduğunu, işinizi yönetme açısından hep söylemişimdir. Kayıt tutmayan veya bu alışkanlığı olmayanlara zaten söyleyecek fazla bir şeyim yok. Onlar bu yazımı okumayabilirler.

Bu alışkanlık sizin işinizi yakından tanımanıza olanak sağlar. Kendiniz için neyin işe yaradığını bilmelisiniz.

Yapması söylemesinden zor olabilir. Ancak neyin işe yaradığını bildiğinizde, bu yaptığınız şeyden veya yaklaşımdan hangi olumlu sonuçları çıkarabileceğinizi anlamak harika bir durumdur.

Sizin için fayda yaratan her şeyi daha da ileriye taşımaya çalışın. Zorlamaya devam edin. Gelir üretmenizi sağlayan, işinizi kolaylaştıran, verimliğinizi artıran her ne varsa, işe yarayan her şeyi hem yapmaya devam edin hem de onu maksimize etmeye var gücünüzle çalışın.

Yeni fikirler için heyecanlanmaktan vazgeçin. Şu anda işinizi gerçekten neyin yönlendirdiğini unutmayın. Neyin işinize yaradığını biliyorsanız o aktiviteleri sürdürdüğünüzden ve daha fazlasını yaptığınızdan emin olun.

Bu tutum sizi bu yılın son 75 gününde başarıya taşır. Bu dönemde fazla yeni icat çıkarmayın. Her ne işe yarıyor ve sizin gelir üretmenize olanak sağlıyorsa onları yapmaya kesintisiz devam edin.

Artık “Ne yapabilirim ki? Demeyi bırakın.

2: Neyin İşe Yaramadığını Biliyor muyum, Neyi Daha Az Yapmalıyım?

Sayılar hiçbir zaman yalan söylemez. Bazen aktivitelerinizin sonuçlarını ölçtüğünüzde sayıların iyi olmadığı  etkinlikleriniz olabilir.

Zaman kıt bir kaynaktır. Zamanı geri getiremezsiniz ve yerine başka bir şey koyamazsınız. Eğer aktivite sonuçlarınızın sayıları size hoşunuza gitmeyen sonuçlar gösteriyorsa, bu aktivitelerinizi, faaliyetlerinizi kesinlikle gözden geçirme vakti gelmiştir. Belki geçmiş bile olabilir.

Hemen bu verimsiz işleri yapmayı durdurun demiyorum. Çünkü her işe yeterli zaman ayırmanız gerekiyor. O işi yapmayı kesmek yerine, önce ayırdığınız süreyi azaltabilirsiniz. Belki o işi sizin için yapacak birisini bulabilirsiniz. Performansınıza ve üretkenliğinize katkısı olmayan tüm aktivitelerin hangileri olduğunu önce biliyor olmanız ve daha sonra bu aktivitelere ayırdığınız zamanı azaltmalısınız.

Yine de belirli bir noktada şu ZOR soruyu kendinize sormanız gerekebilir:

            “Artık bu faaliyetten kurtulmamın zamanı geldi mi?

Verimli olmadığını düşündüğünüz her işi bırakabilmelisiniz. Ya da bir başkasına delege etmelisiniz. Belki o kişi bu işleri yapmaktan çok büyük keyif alıyor olabilir. İşe yaramayan her aktiviteyi bir an evvel bırakmaya hazır olun. Bırakın o işleri sevenler yapmaya devam etsinler.

Umarım “Ne yapabilirim ki? Demeyi bırakmanın zamanı geldiğini anlamışsınızdır.

3: Ne Yapmaya Başlamam Gerekiyor?

Uzun zamandır yapmak istediğiniz şeyler olabilir. Bir CRM kullanmaya başlayabilirsiniz. Sosyal Medya Ajansı ile çalışmak istiyor olabilirsiniz. Müzakere eğitimine katılmayı bir süredir ertelemiş olabilirsiniz. Ya da okuduğunuz bir kitapta işinize uygulanabilir yeni teknikler öğrenmiş olabilirsiniz.

Bunlar heyecan verici şeylerdir. İnsan bir an evvel hayata geçirmek ister. Bu konuda bazı şeylere dikkatinizi çekmek istiyorum.

Açıkçası, aklınızdaki tüm yeni fikirlerin ve icatların hepsini aynı anda uygulayamazsınız. İşin püf noktası, onlara öncelik vermeli ve bu yeni projeleri 1, 2 en çok 3 adete indirmelisiniz.

Ardından, herhangi bir yeni projenize başlamak istediğinizde kendinize şu üç soruyu mutlaka sorun:

  1. Bu yeni projem daha fazla mülk satmama hemen yardımcı olacak mı?
  2. Bu yeni projem müşterilerime daha iyi bir deneyim sağlayacak mı?
  3. Bu yeni projem bana zaman kazandıracak mı?

Hangi projenize daha çok “evet” yanıtı alıyorsanız, o yeni projenizin katma değeri daha yüksek olacaktır.

4: Ne Yapmayı Bırakmam Gerekiyor?

Bu biraz zor olabilir. Çünkü gerçekten kötü alışkanlıklardan kurtulmak hiç kolay değildir. Böyle durumlarda aklınıza gelen ilk şey “Ama ben bunu hep böyle yaptım” olacaktır.

Bazı alışkanlıklarımız İYİ bazıları ise kötüdür. Kötü olanları biliriz ama yapmaya devam ederiz. Örnek olarak mülk sahiplerine her hafta faaliyet raporu göndermeme alışkanlığınız vardır. Bunun kötü olduğunu bilseniz de yapmaya devam edersiniz. Her hafta 10 sahibinden araması yapmanız gerektiğini biliyorsunuzdur ama yapmıyorsunuzdur. Bu da kötü bir alışkanlıktır. Ya da müşterilere telefonda çok fazla detay anlatarak zamanı kötü kullanıyor da olabilirsiniz. Yer gösterme zaptını imzalatmama alışkanlığınız vardır. Kapanış sorularını sormama KÖTÜ alışkanlığınız vardır.

Kötü alışkanlıklardan kurtulmak zordur. Sigara içmeyi bırakmak gibidir. Size zarar verdiğiniz bile bile yaparsınız. Çünkü sizi duygularınız yönetiyordur. Kontrol sizde değil başkasındadır. Doktor sigarayı bırak diyene, üç ay hiçbir işlem yapamadan eve dönüp posta kutusunda haciz tebligatını elinize alana kadar.

Bazen geri adım atmanız ve bazı şeyleri yapmaktan vazgeçmeniz gerekir. Bunu anlamak biraz zaman alır. Rutin işlerinizi yaparken zaman hırsızlarını veya üretkenlik katilleri fark etmeyebilirsiniz çünkü onlara çok alışmışsınızdır. Bu hırsız ve katilleri fark etmenize yardımcı olacak TEK kişi mentorunuz olacaktır.

Sonuç olarak, aktivitelerinizin her adımını gözden geçirmek ve “Bu aktivite benim hedefime ulaşmama yardımcı oluyor mu?” sorusunu sormanız ve yanıtını kendinize dürüstçe vermeniz gerekiyor. Kendinizi kandırmayı bırakıp gerçekler ile yüzleşmenin zamanı gelmiş ve geçiyor olabilir. 

Lütfen yapmayı bırakmanız gereken her şeyi derhal belirleyin, ardından fişini çekin.

Sanırım bundan sonra daha fazla “Ben ne yapabilirim ki? Demeyeceksiniz.

5: Ne Zaman Harekete Geçmeliyim?

Eğer ilk dört sorunun yanıtını belirlediyseniz, hiç beklemeden harekete geçmelisiniz. Düşünmeyi bırakın ve yapın. Şampiyonların tek bir sözü var “YAP” sizi en iyi yapacak olan tek şey eyleme geçmek ve hatalarınızdan öğrenmek olacaktır. Yapmadan bilmek hiçbir fayda getirmediği gibi insanı kısa zamanda depresyona sürükler.

Hareket halinde olmak ve zaman kaybetmeden bir şeyler yapmak her zaman sizi geliştirir. Mesleğinizde bilenmenizi ve daha keskin kararlar almanızı sağlar. Deneyimleriniz sizin daha iyi olmanıza ve işinizde neyin çalışıp neyin çalışmadığını anlamanıza, hayatınızın kontrolünü elinizde tutmanıza olanak verir. Sıradan bir danışman olmak ile olmamak arasında ki ince çizgi budur.

Umarım, bu 5 soruluk paylaşım; işinizde netlik kazanmanıza yardımcı olur. Sizi eyleme geçirir.

2020’yi en iyi şekilde bitirmek ve 2021’de harika sonuçlar elde etmek için tam 75 gününüz var!

Blog Üyeliğinizi buradan başalatabilirsiniz.

Hepinize başarılı bir hafta diliyorum.

Güven AÇIK

Facebook
Twitter
LinkedIn

Okuyabileceğiniz Diğer Blog Yazılarımız

Nasıl Başarabiliriz

Geçen hafta gayrimenkul sektörü hakkında yazdıklarıma fazlasıyla geri dönüş aldım. Bu yazımda Nasıl Başarabiliriz e değimek istedim.

Kazanan Kim

Bu oyunların ardında bir kazanan olması lazım? Sektör ile o kadar çok oynanıyor ki, ay yokki bir şey değişmesin. Bence kazanan kim? Devamı yazımda

Vefa

Bu aralar vefasızlara taktım kafayı. Sanırım yaşlanma belirtileri bunlar. Yine de VEFA önemli bir değer benim için. Neden mi?