Yıllın Sonu Geldi
2023 bitti bitecek. Yılın sonu geldi! Peki siz ne durumdasınız? Tüm hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 2024 te sizi neler bekliyor?
Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 21 yıllık deneyim ve bilgi birikimimi, Blog yazılarımla sizlerle paylaşıyorum.
Kira sözleşmesi düzenlemek bir gayrimenkul danışmanının sıklıkla başına gelen bir işlemdir. Bir kira sözleşmesi hazırlamanın önemi ancak sorunlar ortaya çıkınca anlaşılır. Bu pahalı bir öğrenme yöntemidir. Deme yanılma ile öğrenmek kalıcı olabilir ancak can yakar.
Başarılı bir gayrimenkul danışmanı mesleğinin önemli bir parçası olan kira kontratı düzenlemeyi bilmesi gerekir. Bu işlemi bir çeşit kopyala yapıştır, isim ve adresi değiştir olsun bitsin şeklinde söylemiyorum. Arka planda hangi hükümlere dayanılarak yani bilerek bir kira sözleşmesi hazırlayabilmelidir diye düşünüyorum.
Bu konuyu belli başlıklar altında ele almak istiyorum. Önce Kira Sözleşmesinin hangi kanun içerisinde yer aldığını, Kiraya verenin bu sözleşmedeki temel borçlarını, Kiracının temel borçlarını açıklayacağım. Daha sonra bir kira sözleşmesinin nasıl devredileceğini veya alt kiralamayı nasıl yasal olarak yapabileceğini paylaşacağım. Son bölümde kiracının sözleşme süresi dolmadan tahliye etmesi halinde ne olacağını anlatacağım. Kira sözleşmelerinin nasıl fesih (iptal) edileceğini izah ederek tamamlayacağım.
Bu teknik yazım kiralama konusunda doğru bilinen yanlışları da ortaya koyacak nitelikte. Başınız sıkıştığında bu yazımı açıp okuyabilir veya bana danışabilirsiniz.
Öncelikle KİRALAMA nedir? Onunla başlayalım. Kiralama bir mülkün belli bir bedelle kullanma hakkının devredilmesidir. Sadece mülk kiralaması değil, araç, bisiklet ve diğer akla gelebilecek her şey kiralama konusu olabilir.
Mülk kiralaması Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Türk Borçlar Kanunun 299. Maddesinden başlayarak 356. Maddesine kadar kira ilişkisi ve gayrimenkul kiraları konuları düzenlenmiştir. İlk madde olan 299 derki “Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.”
Kira sözleşmesinin özel şartlarına eklenecek olan süre uzatma maddeleri düzenleyici olabilir. Bunu ilerde size anlatacağım.
Şimdi gelelim Kiraya Verenin kira sözleşmesindeki temel borçlarına. Buradaki borç kelimesine fazla takılmayın. Bu hukuk dilinde bu şekilde kullanılır. Aslında mülk sahibinin yasal sorumlulukları anlamına gelir. Bu sorumluluklar tanımlanmıştır. Hiçbir mülk sahibi ben bilmiyordum diyemez. Şimdi size 6 temel borcu tek tek anlatayım:
Kiraya verenin Kira Sözleşmesindeki Temel borçları:
Kiralayanın Kira Sözleşmesindeki Temel borçları:
İyi çalışmalar diliyorum.
Güven AÇIK
2023 bitti bitecek. Yılın sonu geldi! Peki siz ne durumdasınız? Tüm hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 2024 te sizi neler bekliyor?
Bu yılın bitmesine 60 günden az bir zaman kaldı. Yılı kapatmak ve 2024’e hazırlık yapmak için çalışmalara başlamak lazım.
Herkesin doğal olarak daha hazla kazanma arzusu var. 80/20 Çalışma Modeli bir çok ofisin danışman tutundurmak veya danışman çekmek için kullandığı yöntemlerden bir tanesi. Ancak doğru yönetilmezse, ofislerin kapanmasına neden oluyor. Neden mi? Okumaya devam edin.