Güven AÇIK-MENTOR
Gayrimenkul sektöründe edinmiş olduğum 21 yıllık deneyim ve bilgi birikimimi, Blog yazılarımla sizlerle paylaşıyorum.
- Mart 7, 2022
- 6:30 am
- No Comments
Ekip Kurmanın 20 Farklı Zorluğu
Günümüzde gayrimenkul ofislerinde ekiplerin giderek büyüdüğünü görüyoruz.
Artık tek başına bir gayrimenkul danışmanı olarak çalışmak mümkün değil. Ekip çalışması ve paylaşımlar bir ofisin daha verimli çalışmasına olanak sağlıyor.
Bugün blogumda, uzak durulması gereken 20 Farklı Ekip Kurma Zorluğu konusunu paylaşıyorum.
Hadi Başlayalım!
Ekip Oluşturma Zorluğu # 1: Görev Tanımı Olmadan İşe Alım Yapmak
Pek çok Ekip Lideri, istedikleri kişileri işe almaya geldiğinde, “Hallederiz” kafası ile ilerler. Ancak bir Görev Tanımının ne anlama geldiği konusunda net olmadan işe alım yapmak büyük bir hatadır. Neye ihtiyacınız olduğunu baştan netleştirin. Görev tanımını, Sorumlulukları, Yetkileri ve Raporlama yöntemini baştan oluşturun. Ardından Görev Tanımınıza göre işe alım yapın.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 2: Sorunlarla Erken Yüzleşmemek
Ekip içinde göz ardı edilen sorunlar zamanla birer kötü alışkanlığa dönüşür. Kötü alışkanlıkların tüm ekip kültürünü bozma ihtimali vardır. Bu yüzden sorunların geçiştirilmesine kesinlikle izin vermeyin. Ekip içi sorunları çözmek için ne kadar beklerseniz, sorunlar o kadar büyürler.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 3: Doğru Kişilere Danışmamak
Bir ekip kurarken, ekibinizin dışındaki danışmanız gereken kişileri işin içinde tuttuğunuzdan emin olmalısınız. Diğer Brokerler, Yönetiler, Eğitmenler, Uzmanlar, Koçlar ve Ekip Liderleri gibi ekibinizin büyümesine destek olabilecek herkese danışın. Ancak, ekip üyelerinize değil.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 4: Ölçeklenebilir Olmamak
Tek başına çalışsaydınız işler farklı olabilirdi. Ekip ile çalışıyorsanız her kaynağınızı artık ölçeklenebilir düşünmeniz lazım. Aksi halde büyümeyi başaramazsınız. Kullanacağınız her kaynağın ekiple paralel büyüyeceğini aklınızdan çıkartmayın. Örnek verirsek ekip büyüdükçe giderleriniz ve kaynak kullanım kapasitenizde artacaktır. Buna hazırlıklı olun. Ofiste daha fazla A4 kağıt, çay ve kahve tüketilecek, daha fazla Mülk İlanı çıkılacaktır. Her zaman “sürdürülebilir ve ölçeklenebilir” düşünün.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 5: Danışmanların ve Personelin Takip edilmesi ve Hesap vermesi İşini atlamak! Geçiştirmek
Bunu hep söylerim… “HER ŞEYİ takip edin ve ölçün!” Bir ekip kurduğunuzda, bu daha da büyük bir önem kazanır. Bu, ekibinizin her üyesi için belli bir standartta olması gerekir. Personel, danışmanlar, hatta kendiniz bile HERKES hesap vermelidir! Ekip üyeleri, bazı kişilerin bu sorumluluktan “kaçmasına” izin verdiğinizi görürse, ne olacağını tahmin edebilirsiniz. Kesinlikle buna izin vermeyin. Bunu bir kural haline getirin. Her zaman işletmeniz için en önemli ölçütleri (Performans Kriterlerini) izlemekten tüm ekibi sorumlu tutun.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 6: Bir Lider Olarak Disiplinsizlik Göstermek
İşte dikkat edilmesi gereken en önemli tuzak. Liderlerin “örnek” bir lider olması gerekir! Bu nedenle disiplin eksikliğini kendiniz gösterirseniz, ekibinizin için de kötü bir örnek olursunuz. Kendinizi her zaman ekip üyelerinizle aynı veya daha yüksek seviyede ve disiplinde tutun. Siz yapmazsanız, ekip hiç yapmaz. Ekiptekiler sizi izleyecek ve sizi taklit edeceklerdir. Düşünme şeklinize, duygularınıza ve davranışlarınıza dikkat etmezseniz, bir daha toparlayamazsınız.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 7: Çalışma Kurallarına Uymayan veya Disiplinsiz Ekip Üyelerini Görmezden Gelmek
Her danışman iyi yada kötü tüm kendi bireysel alışkanlıklarını ekibe getirir. Ancak, ekibin temsil ettiği değerler ve ekibiniz için belirlediğiniz kurallar söz konusu olduğunda, bu danışmanların her birinin bu kurallara uyması veya hesap vermesi gerekir. Hiçbir şey, beli ekip üyelerine tanınan ayrıcalıklı muamele algısından daha hızlı, bir ekip bölünmesine neden olamaz.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 8: Çok Hızlı İşe Almak ve Çok Yavaş İşten Çıkarmak
Her zaman şunu unutmayın: “İşe alırken yavaş, işten çıkartırken hızlı olun” Ekip üyelerinizi bulurken seçici olun. Ekip üyelerinden birisi ekip çalışmasına uygun değilse, “Daha İyi Olacağını” ummayın! Ya da “Bir Gün Değişeceklerini” hiç beklemeyin! Huylu huyundan vaz geçmez. Zaman kaybetmeyin. Hızlıca işten çıkartın.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 9: Dikkat Edemeyecek Kadar Meşgul Olmak
Ekibinizin Lideri veya Tepe Yöneticisi olmanız, alt seviyede olup bitenlerin sizi ilgilendirmediği anlamına gelmez. Ekip üyelerinizin nasıl hissettiğini ve günlük olarak neler olup bittiğini bilmeniz gerekir. Diğer sorunları çözmek için “Çok Meşgul” olduğunuzu düşünerek ekibin sorunlarını görmezden gelmeyin.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 10: Finansmanı Yönetememek
Yalnız bir danışmanken mali durumunuzu yönetme konusunda haylazlık etmiş olabilirsiniz. Bunu bir ekibe sahipken yapmak batmaktan başka bir anlama gelmez! Bir ekip yönetirken, muhasebenizin her zaman güncel olduğundan emin olun. Sadece kendinizi rahat hisset için değil, aynı zamanda verimli ve etkin olabilmek için. Neyin işe yaradığını, neyin yaramadığını, ne kadara mal olduğunu ve karlı olup olmadığınızı ne kadar iyi bilirseniz, uzun vadede o kadar varlıklı olursunuz.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 11: Ofis Dedikodusuna Katılmak
Ofis dedikodusunun iş için sağlıksız olduğunu söylememe sanırım gerek yoktur. Daha da kötüsü, ekip liderinin dedikodulara aktif olarak çanak tutması, katılması veya onu teşvik etmesidir. Bunu hiç bir zaman yapmayın. Aksi halde ofisinizin sonu çabuk gelir.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 12: Keyfi Prim ve Ödül Vermek
Primler ve Ödüller, doğrudan takım karlılığı ile ilgilidir. Kendiniz için basit ve herkes için adil olun – ekip koyduğunuz hedefe ulaştığında, prim ve ödül verebilirsiniz. Göz boyamak içim ne prim ne de ödül verin. Yoksa, elinizi verip kolunuzu kaptırırsınız. Siz kazanmıyorsanız ekibe de bir söz vermeyin. Batışınız hızlı olur!
Ekip Oluşturma Zorluğu #13 : Sizin Yaptığınız Bir Şeyi Herkesin Yapabileceğini Varsaymak
Herkesin kendi becerilerini ve alışkanlıkları ile bir ekibe katıldığını daha önce söylemiştim. Bu onların çalışma etiği ve öz disiplininin ötesine geçer. Aynı zamanda her birinin sahip olduğu beceri ve yeteneklerle de ilgilidir. Birçok ekip lideri, her ekip üyesinin kendi yaptıklarını yapabileceğini farz eder. Bireysel davranışlarına saygı gösterin. Eğer ekip için önemli olan bir şeyi nasıl yapacaklarını bilmiyorlarsa, onlara neyi nasıl yapacaklarını önce öğretin. Hiçbir zaman herkesin sizin yapabildiğiniz bir şeyi yapabileceği düşüncesine kendinizi kaptırmayın.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 14: Yalnız Başına Başarmaya Çalışmak
Yalnız bir danışmanken yaptığınız tüm hataları bir düşünün. Şimdi bunu 100 ‘le çarpın. Bir ekip kurmanın nasıl bir şey olduğunu daha iyi anladınız mı? Ekip oluşturma sürecinde size yol gösterecek birinin olmaması çok büyük bir hatadır! Ekip Mentorluğu programlarım ekip üyelerinize sadece güvenecekleri mentorlar değil, aynı zamanda tüm ekiple fikirlerini paylaşmak ve zorlukları beraber gidermek için yol gösterirler. Ekip kurmadan önce ihtiyacınız olan mentoru bulun.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 15: Aday Oluşturma/Soğuk Arama Zamanını İsteğe Bağlı Hale Getirmek
İnsanları ekibinize katılmaya ikna ederken, özgürlüklerini kısıtlayamazsınız. Ancak ekip çalışma kurallarının bireysel özgürlüklerin önüne geçtiği zaman ve durumlar her zaman olabilir. Özellikle Sahibinden Satılık Adayı oluşturma veya Soğuk Aramalar için ayrılan zorunlu zamanlar, işin rengini belirleyecektir. Ofisteki aday üretim modeli yeni ekip üyelerine “Ofiste bu işi nasıl yaptığınızı” gösterecektir. Herkesin belli bir görevi yerine getirirken dostluk ve rekabet duygusu içinde olması beklenir. Bazı önemli işlerin isteğe bağlı değil zorunlu hale getirilmesi, tüm ekip için özellikle soğuk arama ve sahibinden satılık araması yapma konusunda yeni üyelere net bir mesaj verecektir.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 16: Ekibe Yeterli Eğitim Vermemek
Bir ofiste işlerin nasıl yapıldığının bilinmesi çok önemlidir. Ekibinize düzenli, tekrar eden eğitimler sağlamak, sağlıklı bir ekip kültürünü yaratmanın en doğru yoludur. Bu nedenle, ekibinize hangi konularda daha fazla eğitim almak istediklerini sıklıkla sorun. Ardından bu eğitimi nasıl sağlayacağınızı araştırın. Konusunda deneyimli, bu mesleği sahada yapmış, işin mutfağından gelen deneyimli bir eğitmeni işe alın.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 17: Liderlik Gösterememek
Ekip lideriyseniz, liderlik tarzınızı ve karizmanızı ekip üyelerinize sunmanız gerekir. Liderlik sizin kişiliğinize uygun değilse, belki bir Ekip Liderine veya ekibinizin ihtiyaç duyduğu ruhu, enerjiyi ve tavrı aktarabilecek bir yöneticiye ihtiyacınız vardır.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 18: Koçluk Edilemez Olmak
Ekip üyelerinin liderlerinde aradıkları nitelikler; Dik başlı olmak, tüm cevapların sizde olduğunu düşünmek veya değişmek istememek değildir! Her zaman koçluk desteği alabilen ve yeni fikirlere açık örnek bir lider olarak devam etmek tamamen size kalmış. Yardım gerekirse, buradayım…;)
Ekip Oluşturma Zorluğu # 19: Geri Bildirimleri Hafife Almak
Açık fikirli bir ekip lideriyseniz ve ekipten iyi bir fikir duyarsanız genellikle ne yaparsınız? Uygularsınız, değil mi? Ekibiniz de aynı şeyi yapmak için liderleri olarak size güvenmek isterler. Bu nedenle, ekibinizden bir danışman size geri bildirimde bulunduğunda veya bir şeyler yapmanın daha iyi bir yolunu sizinle paylaştığında, boş vaatlerle ilgilenemeyeceğiniz düşmeyin.
Size gelen öneriler ile dalga geçmeyin. Bunun yerine not alın. Dikkate alacağınızı belirtin ve bu konuda bir şeyler yapın! İyi fikirleri uygulamaya koyun! Bu sayede sadece ekip üyelerinizi memnun etmekle kalmaz, aynı zamanda bu yeni fikirler sizi ileriye taşıyacaktır.
Ekip Oluşturma Zorluğu # 20: Risk Yönetimini Ciddiye Almamak
Bir işletme olarak olası her tür riske hazır olmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. “Bize bir şey olmaz!” Tutumu çok pahalıya mal olabilir. Potansiyel tüm risklerinizi bilerek ve her biri için “B” planı hazırlayarak ilerlemelisiniz.
Risk Yönetme yetkinliği zor dönemlerde ekibinize liderliğinizi kanıtlayabilmenin en samimi yoludur. Risk yönetimi sırasında soğuk kanlı kalabilmek ve kazanımlarınızı ekiple paylaşmak sizi daha değerli ve tercih edilen ofis haline getirecektir.
Kısa kısa oldu ama sanırım iyi oldu. Bunlar benim birlikte çalıştığım ekiplerin içinde fark ettiğim zorluklar. Eğer bir Gayrimenkul Ofis Sahibiyseniz veya Ekip Lideriyseniz bu bilgiler size ayna olabilir.
Bol kazançlı bir hafta diliyorum.
Sağlıkla kalın.
Güven AÇIK
Okuyabileceğiniz Diğer Blog Yazılarım
Yıllın Sonu Geldi
2023 bitti bitecek. Yılın sonu geldi! Peki siz ne durumdasınız? Tüm hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 2024 te sizi neler bekliyor?
Yılı kapatmak ve 2024′ e hazırlık
Bu yılın bitmesine 60 günden az bir zaman kaldı. Yılı kapatmak ve 2024’e hazırlık yapmak için çalışmalara başlamak lazım.
80/20 Çalışma Modeli
Herkesin doğal olarak daha hazla kazanma arzusu var. 80/20 Çalışma Modeli bir çok ofisin danışman tutundurmak veya danışman çekmek için kullandığı yöntemlerden bir tanesi. Ancak doğru yönetilmezse, ofislerin kapanmasına neden oluyor. Neden mi? Okumaya devam edin.